На протест днес пред Министерския съвет се събраха няколко десетки представители на браншовете, чиято работа беше спряна поради противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19 и които не са получили подкрепа от държавата.

Протестът, подкрепен от движението на Мая Манолова „Изправи се.БГ”, започна в 11:30 часа. За да се включат в демонстрацията, хора са пътували и от други градове в България.

Недоволните са представители на заведения, фитнеси, образователни и танцови школи, актьори. Освен оставката на Сачева протестиращите поискаха оставката и на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Томислав Дончев, както и на икономическия министър Лъчезар Борисов.

Мая Манолова също беше на място, като тя посочи, че Борисов ще завещае на следващото правителство мина от безработица и мина от фалити на малки и на средни фирми.

Емануил Христов, готвач и протестиращ, заяви: „Аз и моите 13 колеги все още не сме получили никаква помощ от обещаните пари от екрана. Най-големият куриоз беше, че говорих с колежка от съседно заведение. Всъщност тя също е получила 24 лв. за последния работен ден от ноември, като онзи ден ѝ са се обадили, че всъщност трябва да ги върне, защото е станала грешка в системата и че всъщност тя не е одобрена за тези 24 лв., които чакаме толкова много време на това провалено правителство. Искаме оставката на Сачева”.

Лидерът на „Изправи се.БГ” по-рано днес каза, че по данни на Агенцията по заетостта през изминалата година 14 500 души са били одобрени за помощта от 24 лева на ден, но въпреки това не е ясно до колко от тях е достигнала тя.

Мая Манолова посова още, че са получени сигнали на собственици на затворени фирми от Плевен, Шумен, Стара Загора и Бургас, които твърдят, че не са получили помощта, която е трябвало да им бъде изплатена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!