свят

„Le Figaro“

Милион души вече са ваксинирани срещу коронавируса във Франция, където в неделя на 24 януари влязоха в сила по-строги ограничителни мерки, но все по-често се повдига тезата за нов локдаун. Именно възможността от ново затваряне на Франция е водеща новина в една от най-четените френски медии „Le Figaro“.

свят

Тази нова мярка би могла да бъде взета, тъй като натоварването в болните в страната е голямо: в събота са хоспитализирани 25 800 пациенти, включително близо 2900 в реанимация.

„Трябва да се ваксинират най-уязвимите с наличните ваксини, за да се предпазят от болестта“, посочва лекарят Ив Леви, директор на Института за изследване на ваксините (VRI) в CHU Анри-Мондор в Кретей в интервю за JDD. „Можем да вярваме, (че тези ваксини) ще останат частично ефективни“ при появата на новите щамове, добави той. За него обаче идеята за постигане на „групов имунитет“ е „илюзорна“, а опитите за блокиране на разпространението на английския щам е „мисия невъзможна“. Така че, по-специално при щамовете, „локдаунът остава най-ефективното оръжие“, казва специалистът.

Правителството от своя страна все още се надява да избегне пълното блокиране на страната. Но ако трябва да се осъществи, министерстърът на здравеопазването Оливие Веран предпочита да вземе мерки преди да се стигне до трета вълна.

„Frankfurter Allgemeine Zeitung“

От пролетта Росток е регистрирал по-малко случаи на коронавирус, отколкото всеки друг голям град в Германия. Затова днес „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ показва неговия необичаен подход. свят

Росток, с около 210 000 жители, има най-ниската процент на заразени с коронавирус от всеки друг голям град във Федерална република Германия, тъй като към миналата сряда имаше само 45 нови инфекции на 100 000 жители. Във и без това относително слабо засегнатата германска провинция Мекленбург-Предна Померания от всички населени места най-големият град се откроява положително.

Това е не на последно място благодарение на кмета, който също е всичко друго, но не и „нормален”. През трите десетилетия след политическата промяна в ГДР през повечето време Росток се смяташе за лошо управляван, късният и удивителен подем в оживения мегаполис на германския североизток се случи, въпреки че това не беше в резултат на местната политика. Тогава на сцената излезе Клаус Рухе Мадсен, датчанин, който изгради собствена малка верига магазини за мебели в Росток от края на деветдесетте години и оглавяваше местната търговско-промишлена камара от 2013 г.

Като непартиен кандидат, подкрепен от CDU и FDP, той се кандидатира за избори за кмет миналата година – и спечели втория тур с 57 процента. Той встъпи в длъжност през септември 2019 г. По това време той беше единственият кмет в страната без немски паспорт и имаше големи планове за нов старт в града. Но след половин година дойде коронавирусът. От немското издание “Frankfurter Allgemeine Zeitung” по-нататък разказват за това какъв е подходът на необичайния кмет на Росток и как това е спомогнало градът да е един от най-слабо засегантите от коронавируса.

“The New York Times”

В ход са поне три разследвания на реакцията на полицая, чийто изстрел доведе до смъртта на една от протестиращите в подкрепа на Тръмп на 6 януари, когато те нахлуха в Капитолия. “The New York Times” разказва за случая и за видеата, показващи какво се е случило в този ден.

свят

По време на четиричасовата атака срещу Капитолия на 6 януари един от моментите, когато тълпата беше най-близо до законодателите, които преследваше, беше малко след 14:30.

От едната страна на вратите от антично дърво и стъкло тогава имаше десетки депутати и техните помощници, опитващи се да ги евакуират.

От другата страна имаше размирици и протестиращи, които крещяха „Спри кражбата“, докато чупеха стъклата с дръжки на флагове, шлемове и дори с голи ръце.

Между тях беше лейтенант от полицията на Капитолия, който се опитваше да натрупа маси и столове в опит да създаде импровизирана барикада.

В разгара на сблъсъка жена на име Ашли Бабит се опитва да скочи през прозорец. Лейтенантът натисна спусъка веднъж, убивайки я в конфронтация, която беше заснета на видео и гледана по целия свят.

Но заснетите видеоклипове, правните документи и разказите на свидетелите, сочат към ужасен набор от обстоятелства и служител, оставен да се изправи сам срещу тълпата. Офицерът, лейтенант, който не е обявен публично, е пуснат в административен отпуск, докато действията му се преразглеждат от федералните власти.

Използването на смъртоносна сила от служителите се счита за правно оправдано, ако те имат „обективно разумен“ страх от сериозна, непосредствена вреда за себе си или за другите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук