Илон Мъск
Снимка: БТА

Откакто „Хамас“ нападна Израел в събота, социалната мрежа на милиардера Илон Мъск X (известна преди като Туитър) е залята от ужасяващи изображения, видеоклипове, политически мотивирани лъжи и терористична пропаганда, които според европейските власти нарушават както политиките на отделните държави, така и новия закон за социалните медии на Европейския съюз.

Сега Мъск е изправен пред сериозна заплаха от санкции, и то солидни, след като служители в Брюксел започнаха да събират доказателства в подготовка на официално разследване дали социалната мрежа X действително е нарушила правилата на Европейския съюз. Властите в Обединеното кралство и Германия също се присъединиха към критиките.

Това ще бъде критичен тест за всички страни. Мъск ще се бори с всякакви твърдения, че не успява да бъде отговорен собственик на социалната мрежа, като същевременно поддържа ангажимента си към свободата на словото. ЕС ще иска да покаже, че новият му регламент, известен като Закона за цифровите услуги (DSA), не може да се пренебрегва.

Тиери Бретон, европейският комисар, отговарящ за правилата за съдържанието на социалните медии, поиска Мъск да обясни защо графичните изображения и дезинформацията за кризата в Близкия изток са широко разпространени в X.

„Призовавам ви да осигурите бърз, точен и пълен отговор на това искане в рамките на следващите 24 часа“, написа Бретон в X късно във вторник.

„Ще включим отговора ви в нашия файл за оценка на съответствието ви с DSA. Напомням ви, че след започване на потенциално разследване и установяване на несъответствие могат да бъдат наложени санкции“, допълни Бретон.

Съгласно правилата за съдържанието в ЕС, тези глоби могат да достигнат до 6% от глобалните приходи на компанията.

Но проблемите в Twitter не започват с атаките на „Хамас“. Откакто Мъск купи платформата, той е подложен на критики, че не успява да спре разпространението на езика на омразата онлайн.

X съкрати своите екипи за модериране на съдържание в духа на насърчаване на свободата на словото и се оттегли от подкрепеното от Брюксел обещание за справяне с цифровата чуждестранна намеса. Също така, в името на свободата на словото Х промени своите алгоритми, за да популяризира съмнително съдържание, вместо проверени материали от новинарски организации и политици.

Чрез акаунта си със 159 милиона последователи Мъск отговори с подигравки и нападки срещу критиките. Но доказателствата за съдържание, което очевидно подбужда и възхвалява тероризма, правят сигурен залог, че X ще бъде една от първите компании, които ще бъдат разследвани съгласно правилата на ЕС за социалните медии.

В отговор на искането на Бретон, Мъск поиска от френския комисар да очертае как X потенциално е нарушил европейските разпоредби за съдържание.

„Нашата политика е всичко да е с отворен код и прозрачно“, добави той.

Разследване на съответствието на X с новия наръчник за съдържанието на Европа се задава от месеци.

През лятото Бретон и високопоставени служители на ЕС посетиха централата на компанията Х в Сан Франциско за така наречения „стрес тест“, за да видят как се съобразява с изискванията.

Съгласно законодателството на ЕС технологични гиганти като X, TikTok и Facebook трябва да извършват продължителни оценки на риска, за да разберат речта на омразата и друго незаконно съдържание да се разпространят в техните платформи. Тези фирми трябва да позволят по-лесен достъп на външни одитори, регулатори и граждански организации, които ще следят как компаниите за социални медии спазват новите правила.

Разследванията на потенциални неправомерни действия, съгласно европейските правила за съдържание, вероятно ще включват разследвания на поведението на компанията, продължили с месеци. Комисията ще вземе правно решение дали да наложи глоби или други санкции. Вероятно ще последва обжалване в отговор, така че завършването на такива казуси може да отнеме години.

През последните дни служители на Комисията събираха доказателства, свързани с атаките на „Хамас“ срещу Израел. Голяма част от тях бяха споделени на платформата X без почти никакъв отпор страна на компанията. Това  включва проверени X акаунти с връзки с Русия и Иран, които публикуват графични кадри на предполагаеми зверства, насочени срещу израелски войници. Някои от тези публикации са гледани стотици хиляди пъти. Други акаунти, свързани с Хизбула и ИДИЛ, също имат подобно широко разпространение.

Всичко изброено отново потвърди вероятността Мъск скоро да бъде изправен пред правни последици, ако не премахне подобен тип материали от социалната си мрежа.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук