Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания, показва предизборна немощ, обърна се към вносителите на вота на недоверие съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков по време на дебатите в пленарната зала.

„Реално вие нямате визия за България, а само пропаганда, основана на страх и омраза, посочи той. Хората искат решение, време е да помислите за позитивни решения. Този вот няма да мине, да е ясно, че ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, за здрави и образовани лица, за модерна България, за по-високо платени работни места, за българите да са първа класа европейци, и ще се борим за нашата родина“, заяви Петков.

Петков се обърна към избирателите на „Възраждане“, ИТН и БСП с думите, че е внесени вот на недоверие само 128 дни след избирането на кабинета „Денков“ по повод политиките в енергийния сектор,

„Не знам как тези 128 дни имат нещо общо с темите, които вие преплитате в мотивите – закриване на блокове на АЕЦ „Козлодуй“, неосъщественият проект „Белене“, проваленият нефтопровод „Бургас-Александруполис“, изброи бившият премиер. И добави, че според инициаторите на вота, Денков носи отговорност и за изминалите 30 години. Сигурен съм, че днес ще плашите точно вашите избирателите отново със студ, високи сметки на ток, точно както служебното правителство правеше за миналата зима“, продължи политикът.

Той обвини опонентите, че някои от тях си служат с неистини, лъжливи внушения.

„Но, подчерта Кирил Петков, трябва ясно да припомним, че миналата седмица заедно взехме решение да не ограничаваме въглищните мощности до 2038 г. Има опасност да се намалят възможностите за американските централи след 2026 г. на база на пазарните сили, затова ни трябват парите от Европа – да помогнем именно на работещите в енергетиката, обясни той. Затова и правителството е изпратило на 30 септември плановете с цел да не се загубят 1,6 млрд. лв., както миналата година, по думите му, сме загубили 200 милиона, защото служебният кабинет не е изпратил тези планове. Сумата 200 милиона е равна на 30 хил. лв, например, за всеки работник от мини „Марица-Изток“, сметна Петков. А какво означава да загубиш 1,6 млрд. – оставям на всички българи да кажат дали това са малко или много пари, допълни той. Ако ги загубим, тези средства не могат да отидат нито за социални мерки, нито за преквалификация, нито за енергиен преход, нито за ново икономическо развитие“, подчерта съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

Бившият премиер припомни, че правителството, след като изпрати териториалните планове, много ясно обясни, че следващите три месеца може да работи заедно с профсъюзите, с работещите в енергетиката, за да направим максимално най-доброто на хората.

„Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в Европейския съюз, а биха се радвали, ако можеше да участваме „в евразийския съюз на Путин“. Подозирам, че онзи ден някои от вас се почувстваха обидени, когато ООН даде на България 160 гласа за членство в Съвета по правата на човека, а на Русия – 83. За разлика от вас, ООН гледа на кабинета „Денков“ с доверие, че може да защитава правата на хората“, коментира още Кирил Петков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук