Един творец не може да бъде изцяло изолиран, той трябва да е в непрекъснато взаимодействие с публиката си. Това заявява в интервю за БГНЕС Георги Георгиев, един от основателите на група „Остава“.

Като всеки музикант, отдал живота си на това изкуство той също преживява трудно тези нелеки времена на епидемия и ограничителните мерки, прекъснали изцяло всякаква концертна дейност.

„На никого не му е лесно сега. При нас артистите липсва целият контакт с публиката. Реално това взаимодействие с нея го няма, а именно в такива моменти се разбира колко е важно то. Сега човек може да използва времето за някакъв креативен период, но това, което действително ти дава сила, е когато представяш творението си пред публика. Така имаш мотивация, имаш цел. Пазим се и чакаме по-подходящ момент“, казва Георги.

Творците са едни от най-засегнатите, признава музикантът.

„Това е интелектуален труд, който в нашата страна никога не е бил приоритет. Сега също не е приоритет. Правят се много такива програми, отпускат се средства по културни фондове, но те са, бих казал, доста семпли. Можеше повече да се наблегне на важността, която имат артистите в живота. На мен това винаги ми е липсвало в нашата държава като национална политика. Не, че аз се занимавам с това. Доста години съм в тази сфера. Преминал съм през всякакви лишения, за да се занимавам с това, което искам, но изборът е изцяло мой. Просто ми се иска културата да бъде малко по-приоритетна“, споделя китаристът.

За него е напълно необяснимо защо културата остава „леко встрани“ по време на кризата.

„Явно и самите артисти сме си малко самодостатъчни. Българите сме и индивидуалисти, не можем много да работим заедно. Общуваме помежду си, споделяме и то доста искрено напоследък, но явно не е достатъчно силно това. Ние самите нямаме самочувствието на хора, които могат да поемат отговорност в такива тежки кризи“, мисли Жоро от „Остава“.

„Силно се надявам изкуството да претърпи нов Ренесанс, в посока виталност, усещане, споделя Георги с надежда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук