Витоша

Според столичани и любителите на туризма, планината Витоша е богатство, но към днешна дата тя не предлага адекватни условия за спорт. Повече от десет години, само на 15 минути от центъра на София, лифтовете бездействат и са полуразрушени, а общината и държавата не правят нищо.

Витоша е защитена природна територия и е най-посещаваният природен обект в България. Това е така, защото посетителите на парка идват не само през лятото, или само през зимата, а през четирите сезона, от сутрин до вечер, че даже и през нощта. Витоша се посещава 365 дни в годината и 24 часа всеки ден. Проучванията сочат, че даже през зимата най-големият брой туристи са пешеходните туристи.

Що се отнася до ски туризма, планът за управление на Природен парк „Витоша” е определил като територии за ски-спорт и туризъм 205 ха, което е повече от пистите в Банско или Боровец. 75% от тях стоят неизползвани, заради липса на влекове и лифтове. Собствениците на съоръжения, нито влагат средства за да работят, нито ги премахват, за да могат да дойдат нови предприемачи.

Какви са фактите?

Големият проблем на София е, че общинското предприятие „Въжени линии” беше приватизирано от „Витоша ски“, което е собственост на офшорки, свързвани с известен столичен банкер. Той няма желание да развива ски спортове на Витоша, защото има интерес да се развива ски бизнесът му в Банско, където е направил огромна инвестиция. Там се впрегнаха чудовищни ресурси и в медийното, и в общественото говорене. В Банско е полезно да се строи, да се ремонтира и да се развива ски-спортът. Във Витоша такова нещо не се случва, защото не става дума за класически курорт. В един курорт като Банско печалбата е главно от хотели, а на Витоша базата е празна, такива няма.

Според бившият директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев по неверен начин се представя и планът за управление на природния парк. Той забранява изграждането на нови ски съоръжения – мотив, който изтъкваха досега от управата на парка, за да оправдаят, че няма годни съоръжения за зимни спортове, които софиянци да използват. В него обаче има специална точка 2.5.3, която се нарича „Подмяна на лифтови съоръжения“. В нея е посочено че се забранява ново строителство на писти и лифтове, но съществуващите опасни и остарели лифтове и влекове могат да се подменят.

Въпреки това обаче, Столична община, министерствата на околната среда, и на спорта са спрели подмяната на остарелите съоръжения на „Витоша ски“ и пречат на развитието на спорта и туризма в планината, разположена толкова близо до българската столица, и даваща възможност за природен туризъм, каквато няма другаде в Европа.

Собствениците на офшорки може да нямат интерес Витоша да се развива, но софиянци имат. А те са представлявани от кмета на София Йорданка Фандъкова, която за 10 годишното си управление не направи нищо по този въпрос.

Витоша, с която софиянци са не само географски, но и емоционално свързани, им е нарочно отнета. На този фон провеждащият се ежегодно на днешния ден „Витоша зимен фест“ изглежда изключително лицемерно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук