коронавирус, акция

Извънредните мерки срещу коронавируса са едва на седмица и времето за генерални изводи още е далече, но не е лошо да си „сверяваме часовниците“ с другите страни. В условията на пандемия точните и навременни решения, както и перфектното им изпълнение, са от решаващо значение за това кой как ще излезе от кризата със заразата.

Къде е България в общата картина? Да сравним какво се случва досега тук и какво става по другите места.

Първото, което трябва да се посочи, е, че едва ли можем да правим каквото и да е сравнение с данните от страни като Китай, Русия, Иран и Турция, защото е всеизвестно, че те са щателно филтрирани от държавата и останалият свят научава това, което управляващите допускат.

Второто важно нещо е, че все пак мерките в различните страни не са напълно идентични, макар че като стратегия повечето са твърде сходни, а и са взети на различен етап от развитието на пандемията. С тези уговорки да видим какво е положението към 20 март:

България

Досега са известни 129 случая на зараза. Починалите са трима, излекувани – също трима. Така обаче започна епидемията навсякъде и крайно неблагоприятното съотношение излекувани/починали, което определя смъртността при епидемия /а не заразени срещу починали, което е приложимо само за данни от ПРИКЛЮЧИЛИ епидемии/  рязко ще се наруши към превес на излекуваните. Българските мерки вървят по пътя на китайските и южнокорейските мерки, които засега дават резултат и /при уговорката за китайските данни/ показват успех.

Южна Корея

Страната известно време беше втората най-засегната, но жестоките мерки я доведоха до положение, в което изглежда, че вирусът „се предава“ и губи борбата. Страната има 8 652 случая на зараза, 94 починали и 2 233 излекувани.

Италия

В момента в тази страна е най-голямата криза, причинена от пандемията. По смъртни случаи тя надмина Китай. Заразените са 41 035, а починалите – 3 405. Излекувани са 4 440 души.

Германия

Въпреки че се смята, че заразата в Италия е дошла от Германия, положението там е по-добро от италианското. Германия има непропорционално малко смъртни случаи, но и малко излекувани. От 18 756 заразени починалите са едва 53, а излекувани – 180.

Франция

Опасенията са, че там положението бързо ще се влоши и тя също въведе драконовски мерки. Президентът Макрон открито заяви, че най-лошото тепърва предстои. Досега болните са 10 995, починали – 372, излекувани – 1 295.

САЩ

Въпреки оптимизма на президента Тръмп, на САЩ също се наложи да въведат извънредно положение, въпреки че броят на засегнатите е малък като съотношение с голямото население на страната. Новите случаи обаче се трупат с бързо темпо. Там има 16 058 заразени, 219 починали и 125 излекувани.

Великобритания

Британският случай е по-особен. Страната официално има 3 269 случая, 184 починали и 65 излекувани, но допреди дни тя твърдеше, че прилага доста екстравагантната стратегия да не взема тежки мерки за ограничаване на вируса. Това я доведе до закъснение в налагането на сериозни мерки, а ефектът от това може и да е доста мрачен. Великобритания тества за коронавирус само случаите на хоспитализация, а не всички със симптоми. Така че там всъщност не се знае колко са наистина заразените – това е предмет само на приблизителни оценки.

Гърция

495 случая, 9 починали, 19 излекувани.

Сърбия

118 случая, 0 починали, 2 излекувани, но като се имат предвид особеностите на управлението в тази страна, тези данни също трябва да се приемат резервирано.

Швеция

1 639 заразени, 16 починали и 16 излекувани.

Румъния

308 заразени, 0 починали, 31 излекувани.

 

Изчерпателните данни за пандемията може да видите ТУК.

Коронавирусът вече е установен в над 180 държави по света и, както си вижда и от горните примери, развитието на пандемията е на различна фаза в различните страни. Смъртността също силно варира в различните страни.

Не е нужно човек да е медик, за да забележи, че в смъртността не е една и съща навсякъде и зависи от фазата на разпространение на заразата. Страните с по-развита медицина и с по-големи икономически възможност като цяло дават по-малко жертви, но това не е твърдо правило в този случай и високата смъртност дори в развити държави вероятно се дължи на факта, че за коронавирусната болест COVID-19 няма стандартизирано ефективно лечение.

България има много малко случаи в пропорция с броя на населението дори в сравнение с Германия, например, като изобщо не става дума на този етап да се прави аналогия между нея и най-засегнатите страни като Италия, Испания или Иран /където въпреки манипулираните данни положението изглежда зле/. У нас броят заразени на 1 милион жители е само 19, в Германия е 224, в Италия – 679, Испания – 437, Австрия – 277, Швеция – 162, Чехия 78, Кипър 62, Румъния – 16, Полша – 11 и др.

Видно е, че бившите източноевропейски страни на този етап са по-слабо засегнати. Трябва да се има предвид, обаче, че според прогнозите пикът на болестта в Европа тепърва предстои и когато настъпи, ситуацията може драстично да се промени, като посоката на промяна ще зависи в голяма степен и от подготвеността и възможностите на здравната система и икономиката на различните държави.

Засега обаче положението у нас не е толкаво страшно и е по-добре да сме тук, отколкото на повечето други места. Остава ни да бъдем дисциплинирани и да се надяваме, че все по-безкомпромисните мерки, КОИТО СПАЗВАМЕ, ще успеят да удържат положението да не навлезе в „италиански“ сценарий.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!