Столтенберг, Македония
на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

В писмо, изпратено до министър-председателя на Северна Македония Оливер Спасовски днес, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пише, че страните-членки на Организацията на Северноатлантическия договор са уведомили правителството на САЩ, че са приели и ратифицирали Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, подписан на февруари 2019 година в Брюксел. Вследствие на това Протоколът влиза в сила.

„От името на всички държави-членки имам честта да Ви информирам и да Ви изпратя покана да се присъедините към Северноатлантическия договор“, пише в писмо генералният секретар Столтенберг.

Съгласно член 10 от Северноатлантическия договор Република Северна Македония става пълноправен член на НАТО от деня на депозиране на присъединителния инструмент в правителството на Съединените американски щати.

„Позволете ми да се възползвам от тази възможност и да изразя своето удовлетворение, както и удовлетворението на всички страни-членки на НАТО по отношение на предстоящото присъединяване на Северна Македония към Алианса“, пише генералният секретар Йенс Столтенберг в писмото до премиера Оливер Спасовски.

И президентът Стево Пендаровски ще подпише днес Инструмента за присъединяване на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор.

Той заяви, че подписването на инструмента е последната стъпка към членството в НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!