Марешки Симеонов
На снимката: Валери Симеонов и Веселин Марешки

В политиката у нас всичко е възможно. Поредното доказателство дойде днес от кулоарите на парламента, където две емблематични фигури от политическия живот през последните четири години решиха да опитат да прекарат в него още четири – но заедно. Поне такава е целта на обединението между Валери Симеонов и Веселин Марешки. Очевидно е, че поотделно нямат шанс да се върнат като депутати, но обединени – кой знае.

Как Валери Симеонов вече не е „политически труп“ за Марешки?

Основният въпрос обаче е как изведнъж Веселин Марешки видя потенциал на коалиционен партньор в „политически труп“ като Валери Симеонов. Определението е изречено от самия лидер на „Воля“ към председателя на НФСБ само преди две години.

Марешки бе особено агресивен към Симеонов по време на скандала с майките от „Системата ни убива“.Тогава Валери Симеонов нарече майките на деца с увреждания ”кресливи”, а децата им – ”уж болни”.

В интервю за сутрешния блок на bTV от 24.10.2018 година Веселин Марешки определи тогавашните вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов като „политически трупове“.

„Толкова им е морала на тези хора, те са се вкопчили във властта само за далаверата. Коалиция далавера, така ги определихме ние още в началото. Тези двамата /Каракачанов и Симеонов/ са в реалната власт, мърсят политическото пространство с действията си и отвращават българския народ“.

И още от думите на Марешки.

„Не всички български граждани са гнусни и долни кариеристи и се борят на всяка цена да се докопат до някакъв пост, да цоцат и да излагат българския народ“, каза още Марешки в студиото на „Тази сутрин“ преди две години.

Марешки многократно иска оставката на Симеонов

И това изказване към Симеонов не е единственото. На 22.10.2018 година Веселин Марешки заявява:

”Двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са черните овце в правителството. Това са хората, които излагат българското правителство”

Марешки беше категоричен, че двамата вицепремиери трябва да подадат оставки.

„Двамата управляват така, че да ни излагат, но проблемът е, че преди година заразата, която плъзна от един човек, който нарече хората „дебили“, много бързо би се разпространила сред останалите хора, каза Марешки по адрес на Каракачанов и Симеонов.

На 25.10.2018-та година става ясно, че лидерът на партия “Воля” Веселин Марешки е против целият живот в държавата да се крепи на двата “екземпляра” Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

„Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са воденичният камък в правителството и ще го потопят. Вместо да потапяме правителството и да хвърляме цялата държава в хаос, предлагаме да си подават оставката“,  каза лидерът на “Воля”.

Скандалът с майките не е единствения, по който Марешки произнася политическа присъда на Валери Симеонов.

През май 2017-та лидерът на партия „Воля“ и заместник-председател на парламента Веселин Марешки поиска оставката на Валери Симеонов от вицепремиерския пост заради нацисткия скандал. Става въпрос за нацисткия поздрав на заместник-министър Павел Тенев,който след това подаде оставка. Лидерът на НФСБ обаче излезе с непремерени думи в негова защита.

В разгара на скандала в. „Сега“ цитира думите на Симеонов: „Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там (в лагера „Бухенвалд“).

В политиката правила няма…

Оказва се, че когато опре ножа до кокала приказката „казана дума, хвърлен камък“ не важи. Очевидно Валери Симеонов е решил да демонстрира, че не е злопаметен. А и какво друго му остава след като бе така грубо зарязан от доскорошните си партньори от ВМРО.

През октомври 2018-та Марешки заяви:

 „Воля“ има морал, защото в този състав, в това Народно събрание, няма смисъл да влизаме в управлението на държавата, а ще чакаме момент, в който да получим по-голяма подкрепа.

Очевидно моментът е дошъл, дали подкрепата ще е голяма ще видим- на 4 април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!