Александър Вучич и Доналд Тръмп
на снимката: Александър Вучич и Доналд Тръмп

Президентът на Сърбия Александър Вучич беше във Вашингтон миналата седмица, за да подпише споразумение с премиера на Косово Авдулах Хоти, с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп. Целта на споразумението е да се нормализират икономическите отношения между Сърбия и Косово, пише „Гласът на Америка”.

Александър Вучич, Доналд Тръмп, Авдулах Хоти
на снимката: Президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Косово Авдулах Хоти

Вучич и Хоти коментираха, че споразумението е съществен напредък в отношенията между двете държави. Документът трябваше да бъде подписан на официална церемония е петък – 4 септември, но това така и не се случи.

По-рано Доналд Тръмп също го нарече „историческо” и добави „след години на насилие и трагична история, след множество провалени преговори, моята администрация предложи нов начин за сближаване на позициите”.

Сръбската делегация подписа двустранно споразумение със САЩ за икономическо сътрудничество с Прищина, а не тристранен документ.

В него Прищина не е спомената като субект на международното право.

Вучич специално подчерта, че става дума за две отделни двустранни споразумения на САЩ – отделно със Сърбия и отделно с Прищина.

Удар от САЩ

Една снимка от въпросната церемония обаче разбуни духовете сред международната общественост. На нея се вижда как президентът Александър Вучич стои на невзрачен стол пред бюрото на Доналд Тръмп. Мнозина анализатори категорично осъдиха поведението на домакина, тъй като е неприемливо един държавен глава да стои по такъв унизителен начин пред друг. Всички дипломатически протоколи изискват държавните глави да бъдат равнопоставени – в това число да стоят на еднакви кресла, един до друг.

Според коментаторите в западните медии, подобно поведение от страна на домакина е унизително спрямо неговия гост, който също е държавен глава на своята държава.

Удар и от Москва

Унижението за Вучич обаче не свършва тук. В социалните мрежи говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова публикува снимката, на която Вучич е застанал пред Тръмп, а до нея и емблематичният кадър на Шарън Стоун от филма „Първичен инстинкт“ със следния коментар:

„Ако сте били повикани в Белия дом, а столът е поставен така, сякаш сте на разпит, седнете като на снимка номер две. Който и да сте. Доверете ми се.“

Отговорът на Вучич

Думите на Захарова не останаха без реакция и от Сърбия веднага полетяха ответни удари. Марко Джуканович от партията на Вучич написа в Туитър: „Президентът никога не е казал една лоша дума за Русия, нито на това място (в Белия дом)…. Няма да ви позволя да атакувате горда Сърбия. Засрамете се!”.

Включително и самият Вучич се защити:

„Примитивизмът и вулгарността, които тя (Захарова-бел.ред) показа говорят много за нея, но и за тези, които са и дали тази работа”.

Още на следващия ден шефът на Захарова се е обадил на Вучич, за да потвърди, че двете държави все още са в „близки отношения”.

Захарова се извини

Захарова също се извини в социалните мрежи, с обяснението, че не била разбрана правилно,

„ОБНОВЕНО Извинявам се, но постът ми беше неразбран! Единственото, което целях с него беше да се отхвърли арогантното отношение на „необикновения”.

И добавя:

„Протоколните трикове се превърнаха в една от техниките, които американските официални лица редовно прилагат, за да създадат изкуствения си образ на изключителни хора. И това е неприемливо”.

Днес в спора се намеси и говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков.

„Кремъл очаква, че никой няма съмнения относно уважението на Русия към Сърбия и нейното ръководство”, каза Песков, след като служителката на руското правителство унижи пред целия свят държавният глава на Сърбия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!