Рекорден брой изложители има в осмото издание на книжно изложение на открито „Алея на книгата“ – София. Тази година шатрите са не само на традиционно място – бул. „Витоша“, но поради големия интерес, достигат до парка пред НДК.

В книжното изложение на открито участват близо 100 издателства и книготърговци. Посетителите могат да ги открият в 36 изложбени шатри, които тази година са разположени на пешеходната зона на бул. „Витоша и в градинката пред НДК. Официалното откриване е утре с участието на джаз формация „София“ и приветстващи слова от АБК и официални лица.

Изложението предлага и културна програма като срещи с автори, книги с автограф, детски събития, както и Литературен кът. Читателите ще имат възможност  да се срещнат с автори, преводачи и илюстратори.

„Тази година имаме рекорден брой шатри, рекорден брой изложители и изключително богата и наситена културна програма с много събития. Едно от знаковите събития, които провеждаме традиционно е играта-състезание „Написаното остава. Пиши правилно!“, която се организира заедно с БАН. То ще се проведе утре в Международния ден на грамотността“, разкри Десислава Алексиева от Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“.

Във връзка с усложнената епидемична обстановка Десислава Алексиева посочи, че държавата е предприела една първа стъпка – намаляването на ставката на ДДС, но е нужно да бъдат предприети още мерки.

Алексиева припомни, че от Асоциацията са написали писмо до Министерство на културата. В него, на база на опита на европейските им колеги, са обобщили мерките, които работят.

„Част от нещата са: книжни ваучери, които да се дадат на уязвими групи или на младежи. Подпомагане на библиотеките, важно е хората да имат достъп и до безплатни книги, а начинът това да се случи е библиотеките да се обогатят с нови книжни заглавия. Затова ние призоваваме за въвеждане на библиотечния стандарт, който подсигурява максимално количество книги на глава от населението, така че хората да имат достъп до наистина качествени книги в библиотеките“, посочи тя.

Писмото са написали още по време на коронакризата, но от тогава досега, единствено е намалено ДДС-то, което също е временна мярка.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук