Британското кралско семейство е едно от най-обсъжданите в целия свят. Всяко тяхно действие се следи с огромен интерес. Преди три дни, фамилията се сдоби с нов член – малкият Арчи Харисън Маунтбатън Уиндзор – син на принц Хари и съпругата му Меган.

Кралско семейство

Целият свят се изуми, тъй като седмият по ред престолонаследник има фамилия. Вероятно Ви е направило впечатление, че и принц Хари, и принц Уилям, а и кралица Елизабет II са известни само с първите си имена. Какви обаче са пълните имена на членовете на кралското семейство?

Ето отговорът:

От векове към членовете на кралската фамилия е правилно да се обръщаме с „Ваше Височество” или „Ваше превъзходителство”.

В това число попадат монархът, децата и внуците му, предишните монарси, децата на най-големия син на Уелския принц и всичките им настоящи (или покойни) съпрузи (съпруги).

Кралско семейство

Някои членове на кралското семейство имат официални резиденции, посочени като местата, от които се правят съобщения за официални ангажименти.

От 1917г., когато крал Джордж V променя името на династията от Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор. Причината – фамилията да бъде възприемана като местна, а не като чужда.

Оттогава всички членове са част от династията Уиндзор. По-възрастните членове на кралското семейство не използват фамилно име, въпреки че от 1960г. Маунтбатън-Уиндзор, включващ фамилията на принц Филип Маунтбатън, е прието като фамилия за преките потомци на Елизабет II, които нямат кралски титли.

Кралско семейство

НОВИЯТ КРАЛСКИ НАСЛЕДНИК

Херцогът и херцогинята на Съсекс – принц Хари и Меган обявиха в сряда името на новородения си син – Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор.

Името му се различава в сравнение с другите малки членове на семейството като принц Джордж.  Защо Арчи ще носи фамилното име на кралското семейство?

Като първороден син на принц Хари, Арчи трябва да получи титлата граф на Дъмбартън – една от титлите на принц Хари. Но в сряда кралското семейство обяви името без прикрепена титла, което показва, че херцогът и херцогинята искат той да има по-нормален личен живот, обяснява Марлен Кьонинг – експерт по британското и европейските кралски семейства.

Кралско семейство

Ако Меган и Хари имат други деца, те ще бъдат известни като Лорд или Лейди – ако родителите преценят – и също ще носят фамилията Маунтбатън-Уиндзор.

Но защо Арчи няма да е принц? Отговорът е следния и той отново датира от 1917г. Тогава крал Джордж V издава указ, че кралски титли ще бъдат използвани само за децата и внуците на суверена (по мъжка линия), както и за най-големия син на най-големия син на наследника (в случая принц Джордж – синът на принц Уилям).

Кралско семейство

Съгласно това решение само правнуците с мъжки пол на кралица Елизабет II могат да бъдат наричани принц. Тя обаче промени малко протокола през 2013г. и даде титла и на Шарлот (принцеса). Експертите не очакват кралица Елизабет II да направи същия компромис и за Арчи.

КАКВИ СА ПЪЛНИТЕ ИМЕНА НА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО

Към кралските особи винаги се обръщат с Ваше Височество крал (кралица) или принц (принцеса). Но какви са пълните им имена:

  • Кралицата на Великобритания – Елизабет Александра Мери – родена на 21 април 1926г.
  • Най-големият син на кралицата – Чарлз Филип Артър Джордж – роден на 14 ноември 1948г.
  • Синовете на Чарлз: Уилям Артър Филип Луис – роден на 21 юни 1982г.; Хенри Чарлз Алберт Дейвид – роден на 15 септември 1984г.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!