замърсяване на въздуха

Качеството на въздуха, който дишаме, ще обсъдят на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух“, организирана от МОСВ.

На нея ще присъстват министърът на околната среда Нено Димов, вицепремиерът Валери Симеонов, Ивелина Василева, председател на комисията по околната среда и водите в НС, министрите на транспорта, енергетиката, социалната политика, икономиката.

На конференцията са поканени и представители на ЕК в България.

Замърсяването на въздуха е най-големият екологичен риск за здравето на европейците, твърдят експертите.

За гражданите на ЕС замърсяването на въздуха е екологичен проблем номер едно след промените в климата. Това е също и причина за 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. Най-засегнати са жителите на градовете.

От астма и сърдечни заболявания до рак на белите дробове – лошото качество на въздуха е причина за хроничните здравословни проблеми на милиони европейци. Икономическото измерение на проблема се изразява в 20 млрд. евро загуби годишно, които идват основно от ползвани болнични и ресурси на здравната система.

3 млрд. евро годишно губи България от замърсяване на въздуха. Заради заболявания, свързани с този екологичен проблем, над 13 000 души умират преждевременно.

Кои са най-замърсените региони в София може да видите ТУК.

Следете в реално време качеството на атмосферния въздух в цялата страна ТУК

България беше осъдена от Европейската комисия заради системното замърсяване на въздуха. Следващата стъпка е Брюксел да поиска държавата да плаща ежедневни санкции, докато не се справи с проблема, който засяга почти цялата страна.

Проблемът обаче съществува във всички държави в ЕС. Стандартите за качество на въздуха не се спазват в 130 европейски града. Заведени са 30 процедури за нарушение срещу 20 от 28-те държави членки за превишени нива на прах, азотен диоксид или серен диоксид.

Причините за замърсяването на въздуха са най-различни – емисиите от транспорта, от битовото отопление, от промишлеността и енергетиката.

Според ЕК, мерките срещу мръсния въздух включват намаляване на превоза и потреблението на горива, преминаване към електрически автомобили, по-екологичен градски транспорт и изграждане на мащабни велосипедни мрежи. Едно от най-ефективните решения е намаляването на емисиите от дизеловите двигатели.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук