NATO, НАТО

Организацията на Северноатлантическия договор – North Atlantic Treaty Organization, откъдето идва и абревиатурата НАТО, е политико-военен алианс, чиято цел е да гарантира свободата и сигурността на своите 30 държави-членки чрез политически и военни средства. Организацията е основана в подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 г. във Вашингтон – именно мястото на подписването му поражда и разговорното име на договора: Вашингтонския договор.

Вчера две ракети паднаха в територията на Полша, близо до полско-украинската граница. Вижте още.

Ако бъде установено, че ракетите в Полша са били вражески, а атаката е била целенасочена, Полша би могла да поиска и задействане на член 5, който се отнася до колективната отбрана.

Какво точно гласят член 4 и 5?

Член 4
Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.

Член 5
Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.

Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук