Ново задълбочено проучване на водещото британско медицинско списание BMJ, което изследва над 14 500 мъже и жени в Англия в продължение на повече от 20 години, установява, че физическата активност през средната възраст намалява значително риска от смърт.

Това, твърдят изследователите от университета в Кеймбридж, е „независимо от предишните нива на активността през годините или настоящото здравословно състояние“. Така че, няма място за оправдания. Просто забравете всички тези десетилетия на ленивост и бързо променете рутината, пише „Таймс“.

Ако успеете всяка седмица да правите умерено интензивни упражнения само за два часа и половина (от бързо ходене до игра на тенис), можете да намалите сегашния си риск от смърт почти наполовина, заключава проучването.

Здраве след 50-те: фактите

30-годишно проучване на 120 000 мъже и жени установи, че 50-годишните, които поддържат добри здравословни навици, като здравословно хранене и умерени упражнения, намаляват вероятността да умрат от рак с две трети, а от сърдечни заболявания – с четири пети.

Тези, които са във физическа кондиция и активни на 47-годишна възраст, намаляват вероятността за развитие на деменция докато навършат 80 години наполовина, показва шведско проучване.

Проучване на The Lancet Public Health установи, че колкото по-слаби и нетренирани са мускулите ви на средна възраст, толкова по-голям е рискът да умрете рано.

Ето и напътствията, които може да следвате, ако искате да доживеете до дълбока старост.

Продължавайте да консумирате въглехидрати

Диетата на Аткинс е за младежи. Проучване на 14 000 души в The Lancet миналата година установи, че над 50-годишните, които продължават да са на диети с ниско съдържание на въглехидрати, съкращават продължителността на живота си с четири години.

Проверявайте кръвното си налягане

Дори кръвното налягане в горната граница на „нормалното“ (130 mmHg или повече) на 50-годишна възраст може да повиши риска от деменция с почти 150%, предупреждава проучване. Според изследователите повишеното кръвно налягане може да увреди мозъка чрез „тихи“ или микро инсулти, които остават незабелязани.

Правете лицеви опори

Изследователи от Харвард наблюдават над 1100 пожарникари на средна възраст в продължение на десетилетие. Те откриват, че мъжете, които могат да направят повече от 40 лицеви опори на 50 години, са с 96 процента по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които могат да направят не повече от 10.

Пийте умерено

Хората от средната класа са по-склонни да злоупотребяват с количествата алкохол, след като преминат петдесетте си години, показва проучване на Age UK. Докато умереното пиенето е свързано с добро здраве в средна възраст, по-тежките запои водят до множество болести, сред които деменция и сърдечни заболявания.

Уверете се, че имате добър сън

Мъжете на средна възраст, които спят пет часа или по-малко на нощ, са два пъти повече изложени на риск от сърдечен удар през следващите две десетилетия, отколкото мъжете, които спят седем до осем часа, сочат проучвания от миналата година на Европейското кардиологично дружество.

Изберете упражнения и тренировки в група

Ново проучване на университета в Източна Англия на повече от 1000 души съобщава, че хората над 50 години са много по-склонни да се придържат към спорт и упражнения в група, като занимания с фитнес, а не самотни тренировки. Заниманията с градинарството също по-лесни и полезни.

Избягвайте диети и йо-йо ефекта

Проучване от 2016 г. установи, че жените с нормално тегло, които са загубили, а след това са възстановили теглото си, имат три пъти по-голям риск от внезапни фатални инциденти, като инфаркт, в сравнение с жени, които поддържат постоянно тегло.

Не гледайте прекалено много телевизия

Шестгодишно проучване на повече от 3 500 50-годишни от Университетския колеж в Лондон установи, че онези, които гледат телевизия в продължение на три и половина часа или повече на ден, страдат два пъти повече от отслабване на паметта, отколкото тези, които гледат по-малко.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!