В края на лятото, с издаването на задължителните здравни карти за учениците, се задава и тревожна тема – всеки втори лекар е на възраст над 51 години.

Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата „трета възраст”. Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст, съобщи Нова телевизия.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни.

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450.

Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Проблемът е наистина сериозен, защото младите лекари предпочитат да търсят реализация в чужбина.

Преди няколко месеца беше приета нова наредба за специализантите.

Тя предвижда заплатите на лекарите специализанти вече да се поемат от държавата, а не от болниците. Така държавата смята, че ще поеме контрола върху осигуряването на нужните кадри в здравеопазването и ще въздейства върху недостига на медици в определени специалности.

Според новите правила, младите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще трябва да работят 3 години в избрани от тях лечебни заведения, като ще могат да избират измежду болници, предложени от МЗ.

Ведомството от своя страна ще може да включва в списъка лечебни заведения, в които има установен недостиг на определени кадри.

В случай че специализантът на държавна издръжка не изпълни задължението си да работи 3 години у нас в болница по избор, но от предварително спуснатия от МЗ списък, той ще трябва да връща получените заплати по време на специализацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!