Аз съм силно обезпокоен от този бюджет. От същия вертолет, от който ще се хвърлят пари върху сегашното поколение, ще се хвърлят празни портфейли върху следващото. А това са нашите деца и ние искаме да осигурим тяхното бъдеще с тези пари и с тази посока на развитие на европейската икономиката.

Това заяви журналистът Калин Манолов в третата част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, в който основна тема е съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. В третата от 12-те части, която е под наслов „Време за критика“, политологът Антоний Гълъбов води диалога между журналиста Калин Манолов и бившия евродепутат и заместник-министър по европейските въпроси на Българското председателство Моника Панайотова.

„Тези пари се взимат от финансовите пазари и ще се връщат между 3 и 38 години. Това е абсолютен прецедент в световната история. ЕЦБ застава зад тази колосална сума и тя ще заложи такива задлъжнялости на следващите поколения, които искаме да спасим. Всеки иска по-добро бъдеще за своите деца и не мисля, че по този начин ще им го дадем.” – обясни Калин Манолов.

Той посочи, че пътя, който Европа иска да извърви, за да се възстанови от COVID-кризата е постлан с добри намерения, но въпреки това той не очаква добри резултати.

В отговор на критиката към плана на ЕС за следващите 7 години Моника Панайотова посочи, че за да се постигнат желаните резултати не бива да се разчита само на европейския бюджет, а отговорността трябва да бъде поделена между националните правителства на държавите членки:

„Мисля, че е коректно да подчертаваме един важен факт, че европейският бюджет е около 1% от БВП на ЕС. От 30 до 40% от общия БВП на Съюза са парите, които минават през държавите членки, през националните бюджети. Тоест ние имаме изключително амбициозна визия за климатично неутрален континент Европа, за постигане на цифрова, нисковъглеродна и кръгова икономика, за отговор на Цифровата революция 4.0 с един процент от общия БВП на ЕС, тоест имаме прекалено високи амбиции и очаквания към европейския бюджет. Затова казвам, че е много важна споделената отговорност от държавите членки.”

Целия диалог гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук