Разрушителят "Джон Фин" успешно прихвана междуконтинентална ракета /снимка: US Navy/

Русия обвини САЩ в лъжа относно намеренията им за противоракетна отбрана след неотдавнашен междуконтинентален тест за прихващане, използващ технология, за която московските власти твърдят, че Пентагонът ги е уверил, че не е насочена към далекобойните способности на Русия, пише „Нюзуик“.

Два дни след като американската армия за първи път свали междуконтинентална балистична ракета (МБР) с ракета, изстреляна от военен кораб, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече хода „ново потвърждение на опасния и дестабилизиращ характер“ на стратегията на Вашингтон срещу балистични ракети „и очевидната й антируска ориентация“.

Тя подчерта използването от Пентагона на “Стандартна ракета-3” (SM-3 Block IIA), изстреляна от разрушителя “Джон Фин“ /клас “Aрли Бърк“/, за да свали междуконтинентална ракета, изстреляна от атола Куаджалийн в Тихия океан. Оръжието е част от системата срещу балистични ракети “Егида“ /Aegis/. За нея Москва отдавна подозира, че е основен възел в американския световен ракетен щит за подкопаване на руската военна мощ, за разлика от официалната линия на САЩ, че служи за противодействие на регионални заплахи като Иран и Северна Корея.

„В продължение на много години американските ни колеги ни уверяваха, че прихващането на руски МБР от системите “Американ стандарт“ – включително тази модификация – е технически невъзможно“, каза Захарова пред журналисти, „и че те се нуждаят от глобална система за противоракетна отбрана изключително за противодействие на някои ограничени регионални заплахи, припомнете си иранската тема. „

Мария Захарова
на снимката: Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

Тя каза, че последният тест опровергава този разказ.

„Неотдавнашният тест директно потвърждава неверността на американските уверения, че американската глобална система за противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия“, каза Захарова. „Това е пряко доказателство за конкретен пример за това как Вашингтон е манипулирал общественото мнение на своята страна, излъгал е своите международни партньори и е оправдал действията си на международната сцена с абсолютно измислени предлози.

Ракетите SM-3 Block IIA могат да бъдат видени още по-близо до руската територия, разположени на обектите “Aegis Ashore” в Полша и Румъния.

„Естествено, ще трябва да предприемем необходимите мерки за реагиране – каза Захарова, – за които говорихме много пъти, изхождайки от задачите за осигуряване на националната сигурност и поддържане на стратегическа стабилност“.

Русия отдавна твърди, че такива обекти на “Aegis Ashore” представляват нарушение на Договора за ядрените сили със среден обсег (INF), тъй като те теоретично могат да бъдат превърнати в нападателни системи. Съединените щати напуснаха споразумението от 1987 г. през август миналата година, и от своя страна обвиниха Русия, че е нарушила условията си с разполагането на “Новатор“ 9M729 – крилата ракета, за която американски служители твърдят, че нарушава ограничението от 310 до 3420 мили от споразумението.

Обвинението беше включено в миналогодишния преглед на американската политика за противоракетна отбрана, който, както посочи Захарова в четвъртък, определи Русия като „потенциален противник“.

Тя каза още, че Русия все още не е затворила вратата за преговори за удължаване на новия Договор за стратегическо намаляване на въоръженията (Нов START), последното останало двустранно споразумение за ядрени оръжия между страните след краха на INF и по-ранния договор за противобалистични ракети.

Новият СТАРТ ограничава разгърнатите между САЩ и Русия междуконтинентални балистични ракети, изстрелвани от подводници и тежки бомбардировачи до 700; техните разгърнати въздушни, сухоземни и морски ядрени бойни глави до 1 550; и техните разгърнати и неразгърнатни изтрелващи устройства за междуконтинентални ракети, пускови устройства за балистични ракети от подводници и тежки бомбардировачи с ядрени способности – до 800.

Той също така предоставя решаващи мерки за взаимна проверка на на стратегическите способности на другия.

Администрацията на Тръмп започна последователни кръгове от преговори за подновяване на Новия СТАРТ тази година. Дискусиите обаче спряха заради настояването на делегацията на Вашингтон за условия, включващи по-широка и всеобхватна сделка, която включваше повече оръжейни платформи, както и допълнителни държави като Китай, който многократно отказваше поради много по-малкия си запас.

В последното предложение на руския президент Владимир Путин от миналия месец той предложи да се съгласи с искането на администрацията на Тръмп за замразяване на ядрените бойни глави, ако САЩ подпишат за едногодишно удължаване на Новия СТАРТ. Държавният департамент приветства този ход, но малко се чува за усилия за разрешаване на проблема оттогава.

Специалният пратеник на президента на САЩ за контрол на оръжията, Маршал Билингсли, водещият преговарящ по преговорите за Нова СТАРТ с Русия, в сряда се възползва от възможността да коментира последния тест за прихващане на междуконтинентална балистична ракета в САЩ, наричайки го „ясно послание към всички, които погрешно мислят, че могат да заплашват американският народ с ракети с голям обсег.“

Сделката трябва да изтече на 5 февруари, само около две седмици след поемането на поста от новоизбрания президент Джо Байдън. Според официалната си външна политика бившият вицепрезидент „ще продължи да търси разширяването на договора Нов СТАРТ, който е котва на стратегическата стабилност между САЩ и Русия, и ще използва това като основа за нови договорености за контрол на оръжията“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!