Джо Байдън, Доналд Тръмп
на снимката: Джо Байдън, Доналд Тръмп

Кампанията на Джо Байдън, Демократичният национален комитет и техните съвместни комисии за набиране на средства събраха 364,5 милиона долара през месец август, обяви кампанията му в сряда, съобщи „Axios“.

Това има значение, защото се смята, че общият сбор е с най-голям обем, набран от кандидат-президент за един месец, отчасти реализиран поради съобщението на Байдън на 11 август, че той взима сенатор Камала Харис за негов вицепрезидент, коментира „Ню Йорк Таймс“.

205 милиона долара, или 57% от общата сума, са били събрани от онлайн дарения на дарители на малки суми. Повече от 1,5 милиона американци направили своя принос през миналия месец за първи път.

Кампанията на Байдън обяви в началото на август, че е събрала 26 милиона долара за 24 часа след избора на Харис.

Около 70 млн. долара са били набрани по време на четиридневната виртуална демократична национална конвенция в средата на август.

През юли кампанията на Байдън донесе 140 милиона долара.

За сравнение Тръмп и Хилари Клинтън събраха съответно 90 милиона и 143 милиона долара през август 2016 година.

Тръмп и Републиканският национален комитет събраха 165 милиона долара през юли, а от неговата кампания заявиха, че са събрали 76 милиона долара по време на конвенцията на партията миналата седмица.

Мащабното натрупване на средства за Байдън отразява как енергичните демократи се насочват към общите избори срещу президента Тръмп.

Естеството на пандемията позволи на Байдън, а сега заедно с Харис, да бъде домакин на виртуални набиратели на средства почти ежедневно.

Те позволяват на още повече дарители да „присъстват“, което е помогнало на кампанията бързо да спечели пари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!