Пламен Георгиев и Николай Николов

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси в Народно събрание ще изслуша кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Пред депутатите от ресорната комисия ще се изправят  Пламен Георгиев (предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти”) и Николай Николов (кандидатура на БСП).

КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА НОВОТО ЗВЕНО

Предложеният от управляващите Пламен Георгиев е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието.

От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Удостоен е с наградата „Джовани Фалконе“- за висок професионализъм и принос в борбата с престъпността. Пламен Георгиев е преминал обучение в академията на ФБР за борба с корупцията в публичната сфера.

Предложеният от БСП Николай Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, а от 2013 година – неин председател. Автор е на над 40 научни публикации, близо 15 години е посветил на работа в областта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Антикорупционният орган се състои от петима членове –председател, зам.-председател и трима членове, сочи законът. Председателят на комисията се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също се избират от парламента, по предложение на председателя

В новия антикорупционен орган КПКОНПИ ще работят 400 служители. Това са щатните бройки на обединяващите се в него органи и звена: хората, които са работили в КПУКИ, която се вля в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), също и служителите на БОРКОР, двете антикорупционни дирекции в ДАНС и съответното звено от Сметната палата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук