Ивайло Калфин
на снимката: Ивайло Калфин

Претендентът за поста генерален директор на ОЛАФ Ивайло Калфин съобщи пред БНР, че кандидатурата му ще получи подкрепата на министър-председателя Борисов. В надпреварата той ще разчита на българското правителство да лобира в негова полза.

„Аз се кандидатирах по една единствена причина – аз съм един от немногото хора в Брюксел, който години от различни гледни точки познава европейския бюджет. Работил съм активно по него като министър, член на съвета, като евродепутат, когато бях докладчик и главен договарящ по 7-годишния бюджет, който е в момента, познавам го много добре от страна на комисията. Управлявал съм европейски фонд. Имам поглед от много страни, а това, което нямам е опит в разследванията – каза Калфин – Четиримата кандидати, които сме останали, са изключително силни. Двама от тях са много високи професионалисти и с опит в разследването. Досегашните директори на ОЛАФ са били прокурори“.

Конкурсът продължава вече почти година, като досега е имало осем изслушвания. Следващото ще бъде пред представители на страните-членки в Съвета на ЕС. Калфин поясни, че процедурата е сложна, защото постът е важен. По думите му сега е важно как ОЛАФ ще се съчетае с европейския прокурор. ЕС засилва възможността си да разследва и да наказва престъпления. Тази институция ще работи заедно с европейския прокурор. Проблемът е, че не всички страни са подкрепили европейския прокурор, което значи, че там той няма да може да прави проверки и те ще се правят от ОЛАФ. Контролът върху използването на средствата е начин да се покаже на данъкоплатците, че тези пари не отиват за незначителни неща.

Най-много гласове има финландецът Итала, втори е Калфин, следван от французин и германец. Според Калфин Франция и Германия няма да си оставят хората без подкрепа, а първият е издигнат от ЕНП. Решението кой да оглави ОЛАФ ще се базира на две позиции – едната да се повиши контролът, а другата е, че при реформата на ОЛАФ е важно да има нетрадиционен човек.

„Аз максималното, което мога да направя е да се представя добре на деветия кръг – който е изслушването през Съвета. Крайното решение ще го вземе Европейският парламент и той ще избере измежду четири, силни кандидатури, подчерта Калфин. В момента по данни и на ОЛАФ, и на Сметната палата, ние не сме сред проблемните страни по разходване на средства. Това означава, че доста добре сме си свършили работата“, подчерта Калфин.

Ивайло Калфин беше евродепутат от групата на социалдемократите. В момента е специален съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер. Най-сериозният му опонент Итала е бил евродепутат и вътрешен министър на Финландия. Сега е член на Европейската сметна палата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!