Кантарджиев
На снимката: проф. Кантарджиев

Когато инфекцията започне като гърлобол, кашлица  и хрема веднага трябва да се вземат мерки, за да се забави възможно най-ефективно инфекцията. Това каза др. Кантарджиев от Националния щаб за борба с коронавируса днес на редовния брифинг. Вирусна инфекция най-лесно се забавя или избягва, ако се вземат мерки в самото начало. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да предприеме съответните мерки. За разлика от грипа, който действа за два часа, коронавирусът се развива няколко дена, подчерта Кантарджиев.

Дълго време остават и последствията от коронавируса. Изписаните, които са дали отрицателни тестове за наличие на коронавирус, често се оплакват от продължаваща кашлица, задух, дискомфорт, умора, но без температура.

От началото на епидемията в Китай са казвали, че всяка вирусна инфекция, предавана по въздушно-капков път, преминава през стотици хиляди хора, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Така вирусът претърпява развитие и се адаптира към човека. Известни са някои мутации на циркулиращия сега в света вирус, който започна като форма S, тя има три генетични разнородности, той мутира и стана във форма L. Това значи, че е станал по-вирулентен и по-опасен, и това е причината голямата заболеваемост в Италия, впоследствие и в Испания, добави Кантарджиев.

Ген. Мутафчийски съобщи, че е завършило проучването на полицейските слуцжители. Изследвани са общо 1016 души, чиято средната възраст е 39 години.

Имаме официалните резултати на 1016 души, съобщи д-р Ангел Кунчев. Средната възраст на изследваните е 39 г. Това са група хора с интензивни контакти, 1007 от тях са с отрицателен резултат, двама имат положителни данни за IGM антитела, което значи прясна инфекция и 7 души са положителни за IGG – 6 мъже и една жена, което значи, че са имали среща с вируса и вече имат антитела. Нито един няма положителен резултат, а един човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но не е ясно още за коронавирус, добави Кунчев. Активна циркулация на вируса дори в София не е налице, епидемията е под контрол и ако продължим с мерките тя ще остане на нисък интензитет на разпространение, но е рано да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, подчерта още Кунчев.

У нас 30 са новите заразени с COVID-19, 13 от тях са в болница. Общият брой на случаите с коронавирус е 611, съобщи тази сутрин ген. Венцислав Мутафичйски

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!