Каракачанов ВМРО-ДПМНЕ
На снимката:: Красимир Каракачанов

Военният министър Красимир Каракачанов заподозря, че армията се използва за „евтини сензации“. Поводът е отпадането на българските военни от учението „Посейдон-21“ и последвалите обвинения. Когато става въпрос за армията, нека да бъдем по-отговорни, призова министърът.

Вече стана ясно, че при подготовката за участие на екипажи от Военноморските сили са установени случаи на заболели от COVID-19. С цел да се избегне разпространението на заболяването по време на плаване и да се опази здравето на военнослужещите е взето решение екипажите на българските кораби да останат под карантина. Противоминното учение с наименованието „Посейдон“ се провежда ежегодно от 2002 г. насам.

България е трябвало да участва в учението с два противоминни кораба, припомни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Двата екипажа бяха тествани, поставени под карантина. Два дни преди нейното изтичане те бяха тествани повторно. Имаше 5 положителни случая на единия кораб, 6 – на другия“, обясни адмирал Ефтимов.

Той е предложил на министъра на отбраната нашето участие тази година да бъде прекратено.

„Тъй като отново имаше опити за спекулация, аз не мога да разбера какви са тези хора, които във всяко едно нещо виждат някакъв световен заговор или си го измислят. Писания от сорта, че с нашето неучастие саботираме НАТО-овско учение са абсолютно безотговорни. Общата практика е в НАТО, когато има подобни случаи съответното формирование или част от формирование да се изтегли от учението заради сигурността и здравето на хората“, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Каракачанов припомни, че преди една седмица заради подобни проблеми срещата на министрите на отбраната от ЕС беше проведена онлайн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!