Болницата в Бургас от днес отменя плановите операции заради сериозния ръст на нови случаи на коронавирус. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръча и на другите големи болници в страната, където има увеличение на случаите, да постъпят по същия начин.

Споменати бяха областите Кюстендил, Враца и Плевен. За София ще се подхожда индивидуално, защото на територията на столицата има над 100 лечебни заведения. Възможно е в някои от тях също да бъдат спрени плановите операции.

285 на 100 000 души население е заболеваемостта в момента. Данните отреждат на страната ни 18 място в Европейския съюз и 5 място на Балканите.

„Дали ще достигнем върховете на Чехия, която е страната с най-висока заболеваемост в света към момента, в тази трета вълна или не, зависи изцяло от нас и нашето поведение“, заяви доц. Кунчев.

Доц. Кунчев коментира още, че след британския вариант на вируса, идва южноафриканският, а след него и бразилският.

„Не създаваме страх и психоза, не можем да не казваме истината“, заяви доц. Ангел Кунчев.

За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата, както на заболеваемостта, така и на заетостта на леглата в болниците. На национална база заетостта на леглата в здравните заведения за неусложнени пациенти е 48%. Интензивните легла са запълнени на 53%, отчете здравният министър проф. Костадин Ангелов. Увеличението е само в отделни области, уточни здравният министър.

Чака се решението на ЕК за руската ваксина

Очаква се днес Европейската агенция по лекарствата  стартира процедурата за преглед на данните по руската ваксина „Спутник V“. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Не знаем колко дълго ще продължи тази оценка. Ако се стигне до подаване на заявление за употреба и се стигне до положително становище по този въпрос, ние сме напълно готови да я приложим. В очакване сме на решение на Европейската агенция и Европейската комисия“, заяви още Богдан Кирилов.

Той съобщи още, че следващата седмица се очаква да има решение за ваксината на „Янсен“, която ще бъде първата еднодозова ваксина.

Ако решението е положително, се очаква доставките да стартират от април, посочи Кирилов.

До момента са имунизирани 45 хиляди общопрактикуващи лекари. За съжаление тази бройка е абсолютно недостатъчна, каза зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По думите му препаратът на „Астра Зенека” е най-лесно приложим в практиката на джипитата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!