Виктор Орбан
На снимката: Унгарският министър-председател Виктор Орбан

В продължение на години лидерът на Унгария Виктор Орбан се сблъсква с Европейския съюз, докато стабилно ерозира демокрацията в страната си. До момента съюзът от консервативни европейски политически партии го предпазваше от сериозни наказания. Вчера обаче той загуби този щит, пише „Ню Йорк Таймс“.

Отношенията между  Орбан и  Европейската народна партия, стават все по-трудни, докато той ставаше все по-авторитарен алиансът показа, че най-накрая може да го изгони. Но Орбан скочи пръв, изваждайки партията си от Фидес от групата, обобщава изданието.

Членството в групата даде на Орбан и Фидес влияние и известна степен на легитимност в Европа. Партията включва основните консерватории е най-силната фракция в Европейския парламент. В нея членуват християндемократи на Германия, републиканците на Франция и италианската Forza Italia.

ЕНП може да си отдъхне след като вече няма да се налага да осигурява прикритие на Орбан. Някои европейски консерватори отдавна се оплакват, че приютяването му  компрометира на техните принципи.

Изолация от мощните европейски съюзници, които дълго го защитаваха от по-сурово наказание за неговото антидемократично управление, биха могли да струват на Унгария отчаяно необходимите от ЕС  финансови средства, напомня „Ню Йорк Таймс“.

Неговото правителство се надява да получи милиарди от европейските фондове за стимулиране на възстановяването от пандемията. Средствата обаче са обвързани със спазването на принципа на правовата държава.

Но Орбан може да изопачи решението си да се оттегли от Европейската народна партия като акт на политическа смелост. Така може да активизира имиджа си на европейски ренегат у дома, където е изправен пред най-сериозната криза от встъпването си в длъжност през 2010 година, допълва изданието.

Здравната система в Унгария се задъхва под тежестта на пандемията, която бушува до голяма степен неконтролирано в страната. Стигна се до обединение сред опозицията, които се разбраха въпреки различията си да излязат заедно срещу Орбан на изборите догодина.

Защо ЕНП най-накрая изгони Виктор Орбан?

В европейската политика все още не е ясно дали Орбан и Фидес ще сключат съюз с други националистически, популистки или крайнодесни групи, като италианската партия Лига.

Натискът в Европейската народна партия срещу Орбан дойде след като той премахна независимостта на унгарската съдебна система и голяма част от медиите, задуши несъгласието и отблъсна бежанците.

ЕНП спря Фидес през 2019 г. и наскоро промени правилата си по начин, който улесни изгонването на член. Той трябваше да гласува дали да изгони Фидес на следващата си л среща, която все още не е насрочена.

В писмо, обявяващо оттеглянето на Фидес, Орбан каза, че във време, когато страните се борят с коронавируса, Европейската народна партия „е парализирана от вътрешните си административни проблеми и„ се опитва да заглуши“ унгарските депутати.

Манфред Вебер, лидерът на алианса в Европейския парламент, заяви, че това е „тъжен ден“ за ЕНП и благодари на напускащите членове на Фидес за техния принос. Но той обвини за случилото се Орбан и неговите атаки срещу Европейския съюз и върховенството на закона.

Засега този ход е до голяма степен символичен и политически, а не практически.

Дори и без 12-те членове на Фидес, Европейската народна партия остава най-голямата в Европейския парламент и делегатите на Фидес няма да загубят никакви права.

Дългата раздяла между  Орбан и дясноцентристката групировка подчертава колко взаимно изгодни са си били, допълва „Ню Йорк Таймс“

Основните европейски консерватори не бяха склонни да действат решително срещу Орбан, тъй като те самите са се наклонили надясно, предпазливи от предизвикателствата на изгряващите крайнодесни партии, допълва изданието.

Орбан и Меркел

За Виктор Орбан членството в Европейската народна партия загуби известна привлекателност, тъй като достъпът му до неговите съюзници намаля.

Той ще загуби основния си съюзник в групата, канцлерът Ангела Меркел от Германия, която скоро ще напусне поста. Анализатори казват, че Орбан е преценил, че едва ли ще се радва на близки отношения с онзи, който ще наследи Меркел. Така присъствието му в ЕНП вече няма да е толкова полезно за него.

Този съюз между  Орбан и Меркел е облагодетелствал и двете страни, казва Р. Даниел Келемен, професор по европейска политика в университета Рутгерс.

„Орбан получава политическа защита и легитимност. Меркел печели гласове за своя политически дневен ред в Европейския парламент от делегатите на  Орбан. Също така и преференциално третиране за германските компании в Унгария“.

В резултат на това „съюзи, които биха били сметнати за неприемливи на национално ниво, се случват рутиннов ЕС”, допълва Келемен.

„Партията на Меркел никога няма да се съюзи с крайнодясната или която и да е авторитарна партия в Германия. Но е доволна да е в съюз с авторитарната партия на Орбан на ниво ЕС. Най-вече защото германските избиратели не осъзнават, че това се случва. „

 

Докато Орбан можеше да разчита на подкрепата на бившия американски президент Доналд Тръмп, администрацията на Байдън разкритикува неговата политика в Унгария.

Бъдещето на Виктор Орбан

Подкопаването от страна на Орбан на демократичните институции в Унгария накара известни наблюдатели да кажат, че страната вече не е демокрация. За това често европейските консерватори са обвинявани, че са позволили това.

През 2015 г., когато над милион бежанци избягаха в Европа, търсейки безопасност от Сирия,  Орбан построи ограда по границите на Унгария и наложи драконови наказания срещу търсещите убежище в страната.

Позицията на Орбан привлича подкрепа от онези в Европейския съюз, които виждат идването на бежанците като заплаха за блока. Но много европейски консерватори също се изказаха срещу  Орбан.

„Това не е Средновековието“. Това каза Франк Енгел, ръководител на Люксембургската Християнсоциална народна партия, член на десноцентристката група.

„Това е 21-ви век. Европейската християнска цивилизация е напълно способна да се защити, без господин Орбан“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук