F-16 Юрофайтър Грипен

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира избора на нов вид изтребители, който страната ни трябва да направи при модернизацията на българската авиация. По думите му той няма да се поддаде на натиск, защото „имам много ясна рамка, гласувана от Народното събрание“.

Каракачанов обърна внимание на изказването на американския посланик Ерик Рубин, според когото, ако страната ни купи самолети F-16, това ще бъде най-добрата инвестиция за въоръжените ни сили.

„Цифрата е определена – 1,5 млрд. лева. Способностите, които трябва да имат тези самолети са ясно определени, също гласувани от Народното събрание. Всеки рекламира своята продукция – смята Каракачанов – Да кажеш, че американският самолет е най-добър. Същото го казват и шведските колеги, както и италианците. Всеки си рекламира стоката. За мен е важно дали цените, които те ще дадат, отговарят на това, което ние можем да изразходваме като бюджет.“

Каракачанов е категоричен – най-важна е способността на самолетите да изпълняват мисията си по охрана на въздушното ни пространство. Ако възникне хипотезата, че трябва да се промени цената, трябва да започне процедурата отначало, припомни военният министър.

Вицепремиерът коментира и проверката за евентуални нарушения при изграждането на преградното съоръжение на границата с Турция:

„Изграждането на оградата беше възложено на областните управители. Аз не познавам нито един от тримата, които са провеждали тези процедури“.

Каракачанов не пропусна да увери, че ако има виновни, те щели да си понесат отговорността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!