Russia missile

Русия разчита, че САЩ няма да предприемат необмислени стъпки по отношение на Договора за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег на действие (ДУРСМОД), заяви пред РИА „Новости“ Владимир Ермаков, директор на управлението в МВнР, отговарящо за неразпространението и контрола върху въоръженията.

„Ние изхождаме от факта, че… в крайна сметка те трезво ще подходят към оценка на реалната ситуация в света. Но ние, естествено, имаме готови решения на каквото и да е развитие на събитията. Е, а на тези, които не искат да чуват как всичко това много подробно го обяснява Сергей Лавров /министър на външните работи на Русия – бел. ред./, ще им се наложи да се вслушват в това, което ще им обяснява Сергей Шойгу /министър на отбраната/“, каза Ермаков.

ДУРСМОД е споразумение между СССР и САЩ, подписано през 1987 г. По силата му двете страни се задължават да унищожат всички комплекси балистични и крилати ракети с наземно базиране със среден (1000-5500 км.) и малък (от 500 до 1000 км.) обсег на действие, а също и да не произвеждат изпитват или развръщат такива комплекси в бъдеще.

На 20 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да излезе от този договор, тъй като според него Москва го нарушава и не изпълнява своите задължения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!