Емил Караниколов
На снимката: министърът на икономиката Емил Караниколов

България остава в състезанието за завода на Фолксваген. Това съобщи в телевизионно интервю министърът на икономиката Емил Караниколов.

За да останат две държави от състезание, в което участваха общо 20 страни, това е признание. България остава в състезанието за завода на Фолксваген“, каза министърът.

По думите му нашите съседни страни се явяват огромна конкуренция за привличането на инвестиции.

На въпрос защо Турция предлага по-добри оферти за привличане на завода – например, покупка на автомобили от завода за държавната администрация, Караниколов съобщи, че България също е предложила примамлива оферта на компанията и в момента все още се очаква нейното решение.

„През последните години автомобилният клъстер поиска среща с държавата и на нея ни убеди, че България е готова да произвежда цели автомобили. Последните няколко месеца се говори за сериозен интерес от един от най-големите стратегически инвеститори. България има капацитета да произвежда автомобили”, категоричен бе икономическият министър.

По думите му амбициите са да се разкрият нови около 120 000 работни места, да има около 500 компании и по-големи обороти.

Министърът коментира и придобиването на новите изтребители Ф-16. Той уточни, че приоритет на правителството е модернизирането на всички сили.

„Това, което са поискали военните експерти, това ще получим. Авиацията иска да е модерна, развита и да отговаря на нуждите. Сигурен съм, че това е предвидено от тях”, каза Караниколов.

Той добави, че при последващи ремонти „ще имаме капацитета те да се извършват от българската индустрия, тоест държавни и частни фирми, които тепърва ще се избират”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!