Има коалиции, които излизат на светло много рядко и разиграват театър, че не са заедно, заяви в своята реч пред парламента председателят на НС Цвета Караянчева, като визира общите действия на ДПС и БСП, които поискаха безуспешно нейната оставка от поста й. Тя заяви, че след скандалните записи, в които бе намесено нейното име, е получила много обаждания за подкрепа от различни политически партии, но днес се е уверила, че тези гласове са били фалшиви.

„Депутатите от БСП и ДПС имитираха цивилизованост след появата в някои медии на едни записи, чиято автентичност не е доказана и до днес. Получих много обаждания и съборения за подкрепа от представители на повечето политически сили, не публично, разбира се, но те ми помогнаха и ми оказаха подкрепа в един тежък за мен ден. И аз бях благодарна за тях. Днес обаче виждам, че са били фалшиви. Жалко! Изпитанието да поддържаш благородство за по-дълго време се оказа твърде тежко за някои хора. Маските паднаха и предполагаемите записи бяха използвани за оръжие дори от парламентарната трибуна… Защо трябваше да потъна в небитието заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемият записван многократно отрича да е казал “ – заяви Караянчева.

Председателят на НС призна, че в онези дни й е било много тежко и че по същия начин се е чувствала няколко месеца по-рано покрай катастрофата, в която тя пострада, а по неин адрес са се изсипали много лъжи.

„Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите“ – сподели Караянчева.

Тя отправи упрек срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, че е използвала срещу нея „оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство.

„Чували ли сте архаичната дума „позорище“? Има много значения. Място за публично изпълнение на телесни наказания и екзекуции. Зрелище, сцена. На сръбски се използва за „театър“. Днес българският парламент е всичко това накуп. В комбинация с доброволно, съзнателно опозоряване, омаскаряване и обругаване на НС, за да бъде дискредитиран неговият председател. Говорим за ниско доверие на институция, чийто авторитет трябва да се защитава от 240 народни представители.“

Караянчева отправи критика към опозицията, която, по думите й смята, че един такъв колективен орган се крепи основно на плещите на своя председател. Тя призова лидера на червените Нинова да не се прикрива „зад фалшив морал“, защото именно нейните депутати са уронили престижа на България в Европа.

„Целта ви не съм аз – жената Цвета Караянчева, нито постът председател на НС. Вашата цел е свалянето на законно избраната и публично сключена коалиция от властта. Забравяте, обаче, че тя е спечелена на избори, с вота на българските граждани. Не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не договорена на тъмно по кулоарите.

Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнето, най-малко от вас. Благодаря“ – завърши Цвета Караянчева.

Речта й бе посрещната с ръкопляскания от парламентарните групи на управляващата коалиция, докато опозицията скандираше едновременно с тях „Оставка“.

След близо тричасови дискусии със 126 срещу 97 гласа депутатите оставиха Караянчева на поста й.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!