Възобновяема енергия

Светът е на прага на нова индустриална революция. Все повече усилия и ресурси се хвърлят в разработването на нови технологии за производство на енергия от природните ресурси – въздух, вода, слънце. Големите и индустриално напреднали държави, сред които Германия и Франция, предприеха стъпки за закриване на ядрените си централи. Голяма част от държавите в ЕС започнаха и процеса по закриването на въглищните си централи, а това залегна и в „Зелената сделка” на ЕС. Идеята е да премине към зелени мощности, които да са по-модерни, не замърсяват околната среда и не тровят населението.

България обаче пак изостава от напредналите държави. Вместо да се мисли как да се закрият ТЕЦ-овете и ядрените реактори, правителството предприема стъпки по изграждането на нови ядрени мощности, а по всичко изглежда, че и въглищните централи няма да бъдат затворени.

А на всички е ясно, че производството на енергия от вятъра, слънцето или водата е по-чисто, по-евтино и по-рентабилно.

Правителството обаче планира строителството на една чисто нова ядрена централа – в Белене, и изграждането на 7-ми блок към АЕЦ „Козлодуй”. За целта българските данъкоплатци ще трябва да платят милиарди левове.

Въпросът е обаче има ли смисъл? Енергийните експерти от години предупреждават, че „малка България” не се нуждае от нови мощности, още повече пък ядрени. И ако до преди 10 години цената на електроенергията, произведена от възобновяеми източници беше много скъпа, то днес тя е в пъти по-евтина.

Председателят на Българския енергиен и Минен Форум Иван Хиновски обясни в интервю за ДЕБАТИ.БГ:

„Средната целева себестойност на електроенергията в момента е над 150 евро/мвтчас. От малките модулни реактори е най-скъпата енергия в момента. Затова те не могат да се конкурират с ВЕИ. Там цената пада непрекъснато и стига 35 евро/мвтчас. Срещу 100 евро на ядрени мощности. Тези 35 евро разбира се имат недостатъци – те трябва да бъдат регулирани, компенсирани, свръхенергията трябва да се съхранява и да се продава в периоди, в които има потребление. Но, вижте, няма конкуренция на зелената енергия като цена. Тя стана евтина а и ще става все по-евтина”.

Тогава логично е да си зададем въпроса защо всички ние трябва да плащаме милиарди левове за изграждането на ядрени централи, от които нямаме нужда? Защо тези пари не бъдат инвестирани в нови, модерни, зелени централи?

Преди дни, в интервю за ДЕБАТИ.БГ депутатът от ДПС Рамадан Аталай също каза:

„След като вече развитието на световната енергийна система от гледна точка на „зелената енергия” и за възможността за развитието на иновативните технологии, имам предвид водорода,  водородната енергия, засега ние от Движението за права и свободи, лично аз смятам, че вече е излишно да се настоява да се построят нови два блока, защото ние нито имаме специалисти, които могат да ги експлоатират, нито пък е необходимо на България да има нови ядрени мощности, когато европейските държави си закриват ядрените мощности. Имаме един проект от 80-те години за две водноелектрически централи Никопол- Турну Мъгуреле и Силистра – Кълъраш, които са били тогава два по 500 мегавата, сега вече новите технологии не ни позволяват да имаме може би  два ВЕЦ-а, но могат да се построят с Румъния, по около 800 – 840 мегавата, които абсолютно ще заместят ако влезем в изпълнение на зелената енергия, а ние няма как да не влезем. И тогава вече ще имаме чиста, зелена енергия.”

Истината е, че колкото и да се противят държавните и частните монополисти, животът е по-силен. И щом технологичната революция веднъж е започнала, нищо не може да я спре, пък било то и популистките обещания за нови ядрени централи. Управляващите ще бъдат принудени да се съобразят с живота, независимо дали им харесва или не.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук