Цвета Караянчева
на снимката: Цвета Караянчева, източник: ГЕРБ

Днес в парламента се обсъжда оставката на председателя на институцията Цвета Караячнева. Вчера от БСП и ДПС внесоха подписи с искане за отстраняването й.

Караянчева е седнала на депутатска банка, а не на председателското място.

Дебатите продължиха повече от два часа като се чуха изказвания и в подкрепа на председателката, и за нейната остаква. Караянчева защитиха народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Аргументи в полза на нейната остаква изразиха депутатите от БСП и ДПС.

Около вторият час от началото на дебата за отстраняването на председателя на парламента Цвета Караянчева нивото падна сериозно и се премине и към лични нападки – кой обича еднополовата любов, кой е „по-по-най“ в Кърджали и кой е на повикване.

В крайна сметка 97 депутати подкрепиха искането за оставката й, 126 бяха против. Този резултат означава, че Караянчева остава на поста си.

ГЕРБ са ненадминати в своята арогантност

От парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви:

„Да забравиш и пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да прости“.

Припомняме, че пред активисти на ГЕРБ в Лом, Караянчева каза:

„Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе! Това е положението”.

И тъй като изказването й предизвика широко възмущение, Караянчева на другия ден се оправда, че изказването й било в почивния й ден, не като председател на парламента, а като партиен активист.

Днес Карадайъ я разкритикува и добави:

„Настояваме за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева поради системно неизпълнение на задълженията си като председател на Народното събрание, нарушаване на конституцията, уронване на авторитета на институцията и подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията“.

Карадайъ каза още:

„За 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в арогантността си и за това едва ли ще се коригират. Осланяйки се на мантрата: „Много сме, силни сме“, от ГЕРБ ще изчакат да мине гласуването и самозабравили се ще продължат по пътя, но ще пропуснат възможността да покажат, че могат да се коригират и точно ГЕРБ, които се страхуват толкова много от служебен кабинет, да направят неизбежно случването му. Всичко това ще доведе до нестабилност в държавата и всяко следващо правителство трябва да има спасителен план, при условия непознати за страната от 20 и повече години“.

Според него Цвета Караянчева е „ярко олицетворение на ГЕРБ“ и с последните си изяви го доказва.

„Агресивно говорене, арогантно поведение и острият тон ще останат като основни характеристики на ГЕРБ за последните години“, смята Мустафа Карадайъ, според когото българските граждани не искат повече никой да ги наставлява и да ги навиква.

„Вярваме, че лица като г-жа Караянчева и караянчевщината нямат място в българския парламент и в българската политика“, завърши изказването си той.

И БСП искат оставката й

„С думи, поведение и самооценка Цвета Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И добави:

„Абсолютно недопустимо е изказването, че когато не харесваш магистралите и строителството на Бойко Борисов, цитирам: „Ходи пеша, бе!“ – заяви Нинова от парламентарната трибуна.

От опозицията посочиха пет причини за отстраняването на Цвета Караянчева от поста, сред които са твърдения за непознаване на конституцията, както и нарушаване на принципа на разделение на властите. Като примери в тази посока опозицията посочи изявление на Караянчева от встъпването и в длъжност, когато е заявила, че депутатите са представители единствено на избирателите в своя район.

Сред критиките към нея е и фактът, че премиерът Бойко Борисов отдавна не е участвал в заседание на парламента и на редовния парламентарен контрол.

Корнелия Нинова спомена и изтеклия в публичното пространство запис, на който глас, силно наподобяващ този на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отправя цинични обиди по адрес на председателя на парламента.

„Грозна, цинична и неприемлива оценка от собствения си лидер“, смята Нинова и допълни:

„Най-нормалното поведение тогава беше да подаде оставка, за да защити достойнството на парламента и българските жени. Вместо това, тя написа на стената си във Фейсбук: „Аз вярвам на Бойко Борисов“.

Опозицията упрекна още председателят и за това, че нейни законопроекти отлежават в деловодството още от 2017 г., без да влизат за обсъждане на комисия или в пленарна зала.

Караянчева е кърджалийска мъченица

От името на „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов посочи, че е прегледал архивите на исканите отстранявания на всички председатели на парламента в годините на прехода.

„Оставка на председател на НС се иска няколко месеца преди избори, винаги, а речите са копи-пейст“, посочи той.

И добави:

„Този политик, не е откраднал нито една стотинка от държавата. Тя не е корумпирана и ще я превърнете в мъченик“, подчерта Атанасов.

Според него атаките срещу нея от ДПС идват от това, че Караянчева е направила пробив в тяхната крепост Кърджали.

Уважаема г-жо кърджалийска мъченице…, Конституцията и законите трябва да се спазват всеки ден и в събота, и в Лом“, заяви от своя страна Хамид Хамид от ДПС.

Марешки не иска да става хомосексуалист

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки от своя страна заяви, че „няма да стана хомосексуалист”, за да се хареса на БСП. Коментарът на Марешки дойде в отговор на изказването на заместник-председателя на парламента Кристиан Вигенин, който каза, че „зам.-председател на парламента е с особен интерес към еднополовата любов. Същият зам.-председател е осъден на 4 години”, допълни той. „Убеден съм, че 4 години в затвора ще му помогнат да намери себе си, каза той, визирайки лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

„Опазил ме Бог, ако търся своята мъжественост от Вигенин. Но ако реша да ставам жена, ще му се обадя непременно“, реагира Марешки.

Вежди Рашидов от ГЕРБ посъветва лидерът на БСП Корнелия Нинова, ако има страст към премиера, да го викне в някой ресторант и „да се обяснят като мъже“, а не да го вика в парламента.

„Премиерът не е на повикване, той не е част от Околовръстния път“, заяви депутатът.

„Дебатът днес не е дали Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата българска държава”, каза още Рашидов.

И определи днешните дискусии в залата като „фарс”.

„Срам, един недостоен дебат“, каза още Вежди Рашидов.

След това депутатите от БСП напуснаха залата, но по-късно се върнаха.

Караянчева: Идеше ми да скоча от канара в Родопите

Накрая се изказа Цвета Караянчева, която обяви, че се прави опит коалицията между БСП и ДПС да излезе на светло. Тя каза: „Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това“.

Цвета Караянчева се опита да обори аргументите на опозицията – не внасяли предложения за дневния ред; не били преадресирани въпроси към премиера Борисов, т.е. задавали недопустими въпроси, за да твърдят, че той не отговаря, а не ги адресирали наново към ресорните министри; не е внесен проект на акт по сигнала за член на изборната комисия и др.

Председателят на парламента обяви, че медиите не са протестирали за преместването в мазето, а сега имало петиции. Тя каза, че иска мнението на всички партии и ще върне предишния режим на движение в парламента, т.е. журналистите да имат достъп до депутатите.

Цвета Караянчева нападна президента Румен Радев, сравнявайки неговата реплика „Мутри, вън“ с думи на предишни държавни глави. Тя репликира коментар на водещия на „120 минути“ по Би Ти Ви Светослав Иванов по неин адрес.

След като разказа как тежко е приела злорадството заради предполагаемо изказване на Бойко Борисов по неин адрес, което той отричал, тя каза: „Имаше моменти, в които исках да изчезна или да скоча от някоя канара в Родопите“. После каза, че не е зависима от изпълнителната власт и заподозря опозицията, че иска да свали правителството от власт през оставката й.

„Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от вас“, завърши Цвета Караянчева, а БСП викаха „Оставка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!