Цвета Караянчева
на снимката: Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева определи вчерашната реч на президента Радев като очерняща страната ни, а главни акценти в нея са песимизмът и националното унижение. Тя отхвърли възможността за предсрочни избори, като подчерта, че за такива няма нито условия, нито необходимост.

„Всички речи на президента си приличат по един и същи начин. Те са мрачни, песимистични, очернящи и унижаващи България, сякаш са писани, за да бъдат произнесени от президент на вражеска държава“.

Караянчева е ня мнение, че няма нито условия, нито необходимост за предсрочни парламентарни избори, каквито президентът смята, че ще има. Тя предположи, че Румен Радев настоява за тях, за да може да назначи служебен кабинет, който да промени решението за покупката на изтребители за армията. Караянчева отхвърли критиката, че парламентът приема лобистки закони. Тя подчерта, че законите се приемат от парламента след прозрачно обсъждане и покани президента да дойде в НС, за да се увери как се работи.

Председателят на парламента призова държавния глава „ако му е отеснял костюмът на президент“ да оглави политическа формация и през избори да влезе управлението:

„Станете премиер и вземайте важни решения“ – призова тя.

Караянчева подчерта, че когато се вземат важни решения, не може да се угоди на всички и така рейтингът спада. По повод ниския рейтинг на парламента председателят на НС направи трудното за тълкуване обяснение, че той се дължи „и на това, че ние даваме всякаква възможност на българските граждани да знаят какво правят техните народни представители, за разлика от това, което се случва в президентството“. Караянчева заяви, че Народното събрание е най-прозрачната институция в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!