Ратко Младич – бившият командир на босненските сърби, известен с прозвището „касапина от Сребреница“получи доживотна присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството, извършени през 90-те години.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия призна Младич за виновен. Присъдата бе огласена след като подсъдимият бе принудително отстранен от залата за опит за осуетяване на процеса.

Според съдия Алфонс Ори, Младич „е допринесъл значително“ за военните престъпления, извършени в Сребреница и е бил ключова фигура в действията за унищожението на мюсюлманското население на Сребреница.

Ратко Младич

Трибуналът в Хага осъжда Младич като част от „колективна престъпна организация”, целяща да извърши „етническо прочистване” на Босна от несърби.

Политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич е наредил да се създадат „невъзможни условия” за цивилните през 1995 г., а Младич е „превърнал тази заповед в реалност”.

Съдът в Хага счита, че Младич е прекият източник на заповедта за обстрелване на Сараево от босненските сръбски части по време на почти четиригодишната обсада на града, а силите под негово командване са действали с идеята да тероризират населението.

Ратко Младич

Съдията смята, че бившият командир на босненските сърби е имал пълен контрол върху корпуса, обсаждал Сараево и обстрелвал със снайпери и други оръжия цивилното население в града. “

„Престъпленията, извършени с участието на Младич, са сред най-отвратителните, известни на човечеството, и включват геноцид и изтребление като престъпление срещу човечеството“, гласи текстът на съдебния документ.

Присъдата ще може да бъде обжалвана. Според близките на Младич съдът в Хага е бил предубеден към обвиняемия „още от началото”.

74-годишният Младич беше обвинен в 11 военни престъпления, включително геноцид.

Ратко Младич

Последното е заради смъртта на над 8000 мъже и момчета в град Сребреница през юли 1995 г. Миналата година лидерът на босненските сърби Радован Караджич – бивш президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили – беше признат за виновен за организиране на геноцид и получи 40-годишна присъда.

Делото се отнасяше и за престъпления, извършени по време на 1425-дневната обсада на Сараево в периода 1992 – 1996 г. Обвиненията в геноцид освен за Сребреница се отнасяха за още 6 общини през 1992 г.

В последните обаче според съда частите на босненските сърби не са действали с намерение да извършат геноцид – решение, което организации на потърпевшите от войната оспорват.

Процесът започна едва в началото на десетилетието – Младич се укрива в продължение на 16 години и е арестуван през 2011 г.

Това ще е и последната присъда на трибунала, който на 31 декември трябва да приключи дейност, след като работата му продължи 20 години.

Ратко Младич

Остатъчната дейност като обжалването на присъдата на Караджич, а и евентуалното на Младич (ако бъде осъден и го поиска), ще бъде предадена на по-малък съд, създаден от Съвета за сигурност на ООН в Хага.

Процесът срещу Младич е един от най-трудните за трибунала. Значителни са и разноските по него – съдът е похарчил над 1.94 милиона евро само за защитата му (тримата адвокати и осем асистенти) до април миналата година, когато свърши излагането на доказателствата.

Някои разходи като тези за посещенията на семейството му при него (общо 82 от 2013 г. насам) са поети от Сърбия.

Белград също така заделя за Младич по 200 евро месечно през последните 4 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!