Гръцката строителна компания AVAX и консорциум от две български компании и италианската Bonatti, подадоха оферти за участие в търга за 145 милиона евро за проектиране и изграждане на газопровода между България и Гърция, съобщава вестник „Катимерини”.

Инженерната компания „Ай Си Джи Би” планира да приключи процеса на подбор през май, така че строителните работи да стартират през юни.

Следващите стъпки включват преглед и оценка на техническите предложения, техническа оценка в съответствие с показателите на методологията и отваряне на ценовите предложения.

„Проектната компания и нейните акционери са мобилизирали всички ресурси, за да се съобразят с графика за започване на строителството, разчитайки на високото качество на техническите предложения на участниците и техния професионализъм”, заявиха в офиса на фирмата Теодора Георгиева и Константинос Караянакос в изявление.

ДЕБАТИ.БГ припомня, че във вторник стана ясно, че Европейската ще инвестира 33 млн. евро в строителството на междусистемния газопровод с дължина 182 км между Комотини, Гърция, и Стара Загора.

„Газопроводът е европейски проект от общ интерес, допринасящ за постигането на целите на Енергийния съюз”, се казва в съобщението.

Европейската комисия заявява, че газопроводът ще диверсифицира енергийните източници в региона и ще се повиши енергийната сигурност.

Според ЕК по-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите.

България е една от десетте държави от ЕС, в които Комисията ще инвестира общо 4 млрд. евро за 25 големи инфраструктурни проекта.

През настоящия бюджетен период сме одобрили отпускането на средства от ЕС в размер на 32 млрд. евро за 258 големи инфраструктурни проекта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!