Неуспехът на преговорите за името на Македония на първо място ще означава, че страната ще продължи да се нарича Бивша югославска република Македония (БЮРМ), както е приета и от ООН, и от Гърция. Но по отношение на над 120 държави, които са я признали под конституционното й име, тя ще продължи да бъде Република Македония, пише вестник „Катимерини”.

Какво постигаме, ако не приемем компромисно съставно име, е въпросът, зададен от изданието към гърците. На който авторът на материала отговаря: „Оставаме национално горди, че не сме продали името“”.

„А ако все пак съюзниците поканят Скопие на срещата на върха на НАТО през юли да подаде искане за приемане, ние ще наложим вето. И докато празнуваме, американците и европейците ще преодолеят ветото и ще намерят начин да ни заобиколят и да приемат БЮРМ”, пише в публикацията.

И продължава: „При такъв случай Македония„ отново ще се обърне към Международния съд в Хага, където Гърция вече беше осъдена през 2008 г. за предишно вето, но й бяха опростени санкциите“.

„След това, продължава вестникът, „групата страни-членки ще внесат в ООН искане Македония и там да се нарича както се нарича, и „това за нас е шамар”.

В случай на провал на преговорите има и по-лоши перспективи: „Правителството на Заев пада, неговата държава се самоизолира, етническите сблъсъци между албанци и славомакедонци се активизират и се задвижват центробежни сили, които тласкат албанците към Турция, а славомакедонците – към България“.

„Стига се до мирен развод между албанците и славомакедонците (както между Чехия и Словакия), тези два народа се прилепват към съседните метрополитски национални центрове и чрез тях влизат в ЕС и НАТО”, пророкува „Катимерини”.

В такъв случай „картата на Балканите в началото де факто се променя по нашите северни граници, а след това и де юре, в зависимост от развитието, се появяват Велика Албания и Велика България, намесват се сърбите и турците, а ние бързаме да „помогнем” на нашето малцинство от 700 000(!) гърци в БЮРМ – както казаха говорещите на митинга в Солун”  през миналия уикенд.

С това се „активира като кошмар верижен ефект на доминото“.

„Какво правим тогава?”, е въпросът на вестника към гърците. „Ще започнем да ругаем чужденците, които са ни унищожили, ще търсим националните предатели и с национална гордост всички ще скочим в бездната? Звучи като посяване на страх? Може би, но само за онези, които не схващат какво се случва извън нашия дом”, заключава „Катимерини“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!