ружа игнатова
Ружа Игнатова, създателката на пирамидата One Coin

В Гърция се е провела операция за арестуването на издирваната от ФБР, Европол и Интерпол българка Ружа Игнатова, пет години след като тя безследно изчезна. Това съобщава гръцкото издание „Катимерини“, като се позовава на отлично информирани източници от гръцката полиция.

Според източници на отдел „Издирване“ на гръцката полиция преди няколко дни (по-малко от месец) по информация от чужбина е сигнализирано, че Игнатова се намира в Гърция и провежда срещи с конкретни хора.

Въз основа на наличната информация, отдел „Издирване“ незабавно е организирал операция за нейното задържане. След обстойни издирвания обаче информацията не се е потвърдила.

Припомняме, че Ружа Игнатова успява да открадне най-малко 4 милиарда долара от нищо неподозиращи жертви, чрез сложна измама с фалшивата криптовалута OneCoin, припомня „Катимерини“. През 2016г. Игнатова се качва на полет до Гърция и след това изчезва. Възможно е да е пътувала с германски паспорт до Обединените арабски емирства, България, Германия, Русия, Гърция и/или Източна Европа.

По случая през 2019 година беше задържан брат й – Константин Игнатов, но беше освободен под гаранция на стойност 500 хиляди долара.

На 1 юли 2022 г. ФБР включва Ружа в списъка на десетте най-издирвани бегълци в света. Тя единствената жена в първата десетка.

Източници на полицията в Гърция отбелязват, че десетки държави работят в тясно сътрудничество на оперативно ниво за откриването на Игнатова, като обменят материали и информация.

От средата на май миналата година Игнатова е и в списъка на Европол с най-издирваните лица. Интерпол е издал червена бюлетина за нея, която е придружена с парична награда. ФБР предлага награда от 100 000 щатски долара за информация, водеща до нейния арест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук