ружа игнатова
Ружа Игнатова, създателката на пирамидата One Coin

„Изчезналата криптокралица“ Ружа Игнатова попадна в списъка на 10-те най-издирвани лица на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, съобщи Би Би Си. За информация свързана с нея, е обявена и награда от 100 000 долара.

Българката, с германско гражданство, която се укрива, е обвинена, че е присвоила над 4 милиарда долара, които подмамила хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути „УанКойн“ (OneCoin). Това обаче се оказало измама.

ФБР установило, че „УанКойн“ на практика няма никаква стойност и никога не е била защитена от блокчейн технологията, използвана при криптовалутите. Според федералната прокуратура компанията по същество била Понци схема, замаскирана като криптовалута.

По случая през 2019 година беше задържан брат й – Константин Игнатов, но беше освободен под гаранция на стойност 500 хиляди долара.

Припомняме, че Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 г., когато в САЩ срещу нея е издадена заповед за арест. Тя била видяна за последно да се качва на самолет от България за Гърция, след което следите й се губят.

Българката е единствената жена в списъка на 10-те най-издирвани лица на ФБР.

През април т.г. Ружа Игнатова бе обявена за международно издирване по искане на властите в Германия. За нея има въведен сигнал в Шенгенската информационна система (ШИС), а целта е арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в град Билефелд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук