Радев Патков
На снимката: Кирил Петков и Румен Радев.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат за създаване на правителство на „Продължаваме промяната“ днес, след като внесеният вот на недоверие от ГЕРБ беше успешен на 22 юни с подкрепата на 123 народни представители. Според изявление на Атанас Атанасов от ДБ „Продължаваме промяната“ няма да предложат Кирил Петков за премиер, като според думите му, решението е било взето късно снощи на съвет.

Според Атанасов това решение показва сериозно отношение на „Продължаваме промяната“ към обществените настроения и очакванията на българските граждани. Той допълни, че знае името на номинирания за премиер, но право на предлагащите го е да го съобщят. Атанасов смята, че консултациите за нов кабинет трябва да започнат максимално скоро, като на масата на преговорите се върне и БСП.

Припомняме, че трусове в правителствената коалиция имаше още от 8 юни, когато Слави Трифонов оттегли подкрепата си за правителството. Като причини Трифонов отбеляза Република Северна Македония и факта, че в държавата вече няма пари.

След напускането на ИТН шестимата депутати Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов и Радостин Василев напуснаха ПГ на ИТН, останаха независими и подкрепиха „Продължаваме промяната“. Доводите на отцепилите се депутати бяха „едноличното и безпринципно управление“ в ИТН. Така правителството остана с подкрепата на „Демократична България“, БСП и неколцината отцепили се от ИТН.

Правителството в оставка загуби, обаче, доверието на доскорошния си партньор БСП, заради изгонването на 70 руски дипломати от страната на 29 юни. Преди дни Нинова уточни, че в Съвета по национална сигурност няма представител на Министерството на икономиката и индустрията, и че на оперативно заседание на МС би трябвало да се дава информация, а не се взима решение. Нинова характеризира управлението на ПП като неуважение на институциите, върховенството на закона и правовия ред.

Лидерът на БСП поиска и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и призова президента да свика КСНС.

„Изказването на Радев е тревожно, ако президентът не знае, че има доклад на ДАНС, то нещо не е наред в държавата. ДАНС трябва да изпрати такива доклади, ако има, на премиер, президент и председател на НС. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може той да не знае, ако има такъв доклад на ДАНС‘‘, заяви Нинова на 29 юни.

След изявлението на вицепремиера, Петков покани БСП за преговори, но и те бяха неуспешни. Нинова заяви, че спират подкрепата за правителството ако Кирил Петков остане премиер.

Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер, уточни Нинова. Така засега ПП има подкрепата на „Демократична България“ и шестимата депутати, отцепили се от ИТН. Кирил Петков преди броени дни заяви, че партията ще бъде отворена за диалог с всички депутати от НС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук