Джокович, Австралия
Снимка: instagram

Изправени пред тежестта на правните доказателства, представени от адвокатите на Новак Джокович, и все по-недоверчивия тон от страна на съдията, в края на вчерашния ден австралийското правителство отстъпи и спря опитите си да отнеме визата на тенисиста.

Джокович не е ваксиниран и може да е нарушил законите на страната, но Федералният окръжен съд на Австралия в понеделник изобщо не се произнесе по тази част. Вместо това, го освободи на основание, че служителите на имиграционните служби са допуснали грешка, когато са взели решение да анулират визата му. Те са му отказали един от основните принципи на закона, предоставен на всеки, който е обвинен – ​​правото на отговор.

За да разберем как случаят на Джокович успя, нека разгледаме подробностите от случилото се на летището в Мелбърн през нощта на миналата сряда.

Летищното изпитание на Джокович

Тенис звездата беше задържан на летището в Мелбърн за повече от осем часа, след 25 часов полет. След като кацнал, малко преди полунощ, той е информиран за проблем с визата, но без  допълнителни обяснения. Около 04:00 местно време му е казано от служител на австралийските гранични сили, че възнамеряват да отнемат визата му. Джокович е шокиран, тъй като вярвал, че е получил пълно разрешение от властите да влезе в страната с медицинско освобождаване.

Джокович поискал да се отложи разпита му, насрочен за 8.30ч., за да може да се свърже с адвокатите си и тенис властите, и да получи повече яснота по случая.

„Всъщност не знам какво да правя в 4 часа сутринта. Позволете ми да включа телефона си и да се обадя на агента си, както и да потърся хора от Tennis Australia…“, казал той на полицая. В 05:00 ч., след консултация с надзорните органи, служител се съгласил на молбата на Джокович.

Час по-късно обаче, Джокович е събуден от трима полицаи. Те му казват, че ще му бъде по-лесно да приключи разпита и че няма смисъл да чака отговора на адвокатите си. Джокович отново потвърдил, че е иска да изчака до 08:30, но служителите го притиснали. В клетвената си декларация пред съда Джокович заявява, че тогава чувствал, че няма избор и затова отстъпил.

„Знам, че ще ми отмените визата, това е очевидно“, казал той на служителите според стенограмата.

Малко след оценката, около 07.40 часа, визата му е отменена и той е задържан.

Отказана „справедлива възможност“

Адвокатите на Джокович се аргументираха с редица правни грешки – седем различни фактически основания, включително недействително упражняване на власт. Но в крайна сметка те спечелиха, заради принципите на общото право за „процедурна справедливост“ и „правна неразумност“. Тези защити имат за цел да гарантират, че лицето е третирано правилно, когато е подложено на оценка от държавен служител. В този случай става дума за действията, които имиграционният служител е предприел, за да вземе решение за анулиране на визата на тенис звездата.

Адвокатите на Джокович твърдят, че не му е било дадено достатъчно време да осъзнае случващото се, и да даде отговор на имиграционните власти?

„Беше напълно ясно, че Джокович е искал време до 08:30 часа, за да говори с адвокатите си, да говори с Tennis Australia, да види какво се случва и какъв е неговият интерес“, каза неговият адвокат Ник Ууд пред съда в понеделник.

Според Ууд,  „фалшиви“ твърдения на имиграционните служители, са го накарали да направи интервюто по-рано от обещаното. На няколко страници от стенограмата се вижда как служителите го притискат, а това е „явно несправедливо“.

Съдия Антъни Кели категорично се съгласява. Той бе видимо разочарован от отношението към Джокович.

„Човек, който седи на мястото на [г-н Джокович], няма да се интересува от стотиците разпоредби в Закона за миграцията. Той просто казва „кажете ми какво става, аз не разбирам това, върнете ми телефона и нека се опитаме да получим реален отговор.“

Но Джокович не получил тази възможност.  

Правният колапс на правителството

Адвокатите на правителството знаят, че тези основания са основните правни грешки, които трябаше да опровергават. По време на делото в понеделник, те твърдят, че на Джокович „вече му е била дадена възможност“ да обясни случая си на граничния служител, и допълниха, че „няма доказателства, че неговите адвокати биха могли да направят нещо през период“.

Но се оказа, че това е твърде слабо опровержение срещу стандартите, потвърдени от съдията, и доказателствата на екипа на Джокович. Доказа се, че имиграционният служител е постъпил погрешно.

Съдия Кели прочете заповедта, в която се казва, че австралийското правителство: „признава, че решението [на техния представител] да продължи с разпита и да реши да анулира визата е било неразумно при [тези] обстоятелства“. Правната грешка означава, че заповедта за отнемане на виза трябва бъде отменена. В следствие на това на Новак Джокович беше разрешено свободното влизане в Австралия.

Текстът е публикуван в ВВС, преводът е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!