Изтеглянето на чуждестранните военни сили от Казахстан, изпратени от страните от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), ще започне след два дни и ще отнеме не повече от 10 дни. Това съобщи президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

„Основната мисия на мироопазващите сили на ОДКС е изпълнена успешно. След два дни ще започне поетапно изтегляне на мироопазващия контингент“, е заявил държавният глава пред депутати.

Междувременно Токаев определи с указ Алихан Смаилов за новия министър-председател на страната. Смаилов изпълняваше длъжността от 5 януари насам. Кандидатурата му беше одобрена от парламента след предложение на президента.

Вчера той проведе телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, по време на който го запозна с актуалната обстановка. По думите му икономическите загуби, предизвикани от безредиците в Казахстан, вероятно ще възлязат на 2-3 млрд. долара.

Токаев оцени събитията в Казахстан като безпрецедентен акт на агресия и посегателство срещу държавността. Насилствените действия на терористите предизвикаха многобройни жертви сред служителите в правоохранителните органи и сред цивилното население. Съобщава се за пострадали 1 300 предприятия. Извършени са нападения срещу повече от 100 търговски центъра и банки. Подпалени са около 500 полицейски автомобила.

Президентът информира, че в масовите безредици в Казахстан са участвали чуждестранни бойци, предимно от централноазиатски държави, включително Афганистан, и от Близкия изток. Замисълът, според него, е създаването на зони на контролиран хаос в страната с последващо превземане на властта. Това е предизвикало компетентните институции да започнат антитерористична операция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук