Галина Захарова
На снимката: Галина Захарова

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) изслуша в понеделник кандидата за председател на ВКС съдия Галина Захарова и изрази становище за наличието на качествата.

Нормата на чл. 170, ал. 4 гласи, че за административен ръководител на Върховния касационен съд се назначава лице, което има високи професионални и нравствени качества и отговаря на изискванията за стаж.

Заседанието на Пленума на ВКС е проведено с участието на 81 върховни съдии, като с 80 гласа „за“ и 0 гласа „против“ като в гласуването не участва съдия Галина Захарова. 

Припомняме, че в края на октомври Галина Захарова остана единствената номинация за председател на ВКС. Номинации можеха да направят най-малко трима членове на Съдийската колегия на съвета или министъра на правосъдието. В момента тя е зам.-председател на съда.

Била е член на Висшия съдебен съвет в периода 2007-2011 година, но подаде оставка, заради несъгласие с кадровата политика на тогавашното мнозинство. Неофициално опити за втора номинация от трима членове на съдийската колегия са били направени, но не се е намерил кандидат, който да се изправи срещу Захарова, която получи пълната подкрепа на пленума на ВКС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук