Булгаргаз
Булгаргаз

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може да вземе решение за променени цени за изминал период само ако бъде променен Законът за енергетиката. Когато бъде приета промяната от Народното събрание в закона, КЕВР ще разгледа 8 заявления за цени, които трябва да постъпят от „Булгаргаз“ за месеците от август 2019 г. до 31 март 2020 г., разясни председателят на регулатора Иван Иванов по време на днешното заседание на парламентарната енергийна комисия.

Той поясни и че цените на парното и топлата вода няма да спаднат с 40%. Причината е, че цената на газа, доставян от „Газпром“ за България, е само един от компонентите, които формират крайната цена на парното и топлата вода за бита.

Иван Иванов заяви, че очаква в най-скоро време да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, за да може и договорената 40% отстъпка да влезе в сила и по този начин да започне връщане на суми към клиентите на „Булгаргаз“.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова предложи да се създаде работна група, която да се заеме с възникналия казус и да направи анализ дали в ситуацията със задната дата няма да се получи противоречие с други нормативни актове.

В „Булгаргаз“ още не са наясно по каква методика ще се извършва връщането на следства на клиентите, стана ясно от коментара пред журналисти в парламента на председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. Има различни варианти как ще се компенсират клиентите на „Булгаргаз“, но трябва да бъдат разписани в законодателството, каза той.

Георгиев приветства идеята за създаването на работна група, която ще разпише в закона как ще се процедира с договорената над 40% отстъпка от цената на доставяния руски газ.

„Клиентите ще си получат надвзети суми, но както реши законодателството. Задълженията на производителя на енергия няма нищо общо с това, което трябва да върне на потребителите си“ – поясни той.

Кремен Георгиев признава, че лично на него все още не са му се изяснили всички възможности и варианти:

„Виждате, възникват въпрос след въпрос, а отговори няма.“

На въпрос дали топлофикациите ще успеят да правят всеки месец цената на парното и топлата вода, Георгиев отговори, че проблемът е не само за ТЕЦ-вете, а дори за самия регулатор, който няма ресурс да изпълни този вариант.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!