снимка: АП

Единственият известен в света орангутан албинос е забелязан жив и здрав в тропическа гора на Борнео, повече от година след пускането му сред природата, казват природозащитниците.

Алба, примат със сини очи, покрита с бухнала бяла коса, бе пусната през 2017 г. от клетка, в която беше отглеждана като домашен любимец от селяни в индонезийската част на Борнео, известна като Калимантан.

Алба беше пусната обратно в природата в края на 2018 година.

Тази седмица Фондацията за оцеляване орангутаните в Борнео заяви, че Алба е забелязана, докато наблюдава три други орангутани, които наскоро бяха освободени.

„След като научихме, че тя може да изгражда гнезда, да се изхранва самостоятелно и вече не зависи от човешката помощ, заключихме, че тя може да оцелее в гората“, каза Индра Експлоатазия, директор по опазване на биоразнообразието в министерството на околната среда.

Оцеляването на Алба е от редките положителни новини за критично застрашения вид, чийто хабитат през последните няколко десетилетия се сви драстично до голяма степен поради унищожаването на гори за сеч, производство на хартия, палмово масло и т.н.

Понякога стават известни случаи на атаки срещу животните заради унищожаване на насажденията, защото гледат на тях като на вредители, докато бракониерите също ги улавят, за да ги продават като домашни любимци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук