КЕРВ прие проект за изменение на определяне на цена на електроенергията на доставчик от последна инстанция чрез промяна на формулата на изчисление. Това обяви на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов. Мярката влиза в сила от 1-ви ноември и ще бъде с временен характер от три месеца.

„Защо не е за по-голям период? По начало европейското законодателство предвижда цената на електроенергията на доставчик от последна инстанция да бъде най-висока, защото тя трябва да има дисциплиниращ ефект върху потребителите, тоест, те да бъдат на доставчик на последна инстанция за не повече от един-два месеца“, обясни председателят на КЕВР.

„За дребните и средни български фирми това ще е облекчение“, каза още Иванов.

По-рано на съвместния брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков заяви, че правителството ще предприеме пакет от мерки за компенсиране на високите цени на електроенергията.

По думите му всички малки фирми трябва да си намерят доставчик на електроенергия, но се оказва че голяма част от тях не са успели и са отишли автоматично при доставчик на последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара.

„От 1 юли на свободния пазар като крайни клиенти са излезли около 624 000 фирми. Към този момент, на доставчик от последна инстанция са 256 000 или 41% от тях“, каза Живков.

Стана ясно още, че КЕВР тепърва ще търси мерки да спре поскъпването на тока.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!