КЕВР, цената на газа

„Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли. Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

„Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Газа внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители“, каза  той в ефира на Нова телевизия

По думите му най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 стотинки дневна и 15 стотинки нощна тарифа. От тях 6 стотинки са за пренос, обясни Тодоров.

Той акцентира, че „Булгаргаз“ има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите като дойде краят на месеца.

Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%. „Булгаргаз“ ще даде прогнозна цена за април“, обясни шефът на КЕВР.

Относно преговорите с Азербайджан за доставки на газ, Станислав Тодоров каза, че в момента се договаря начинът на пренос, в случай, че Русия спре газоподаването си.

 Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук