На снимката: Доналд Тръмп /ляво/ и Ким Дарък

Бившият посланик на Великобритания в САЩ Ким Дарък споделил мнение, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е отказал от ядрената сделка с Иран „напук“ на своя предшественик Барак Обама, пише вестник „Дейли Мейл“.

Британският посланик, който преди няколко дни подаде оставка заради скандал с изтичането на информация, пише в една от телеграмите, че Тръмп се е отказал от ядрената сделка с Иран „по лични причини“, тъй като Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) е подписан от Барак Обама.

Дарък определя това поведение на администрацията на Тръмп като „дипломатически вандализъм“.

Телеграмата, в която посланикът изразява такова мнение, е изпратена през май 2018 г., след като Борис Джонсън, заемаш тогава поста на външен министър, не успява да убеди американския президент да не излиза от сделката с Иран.

По-рано се появи информация, че британската полиция е установила самоличността на човека, който, евентуално, е виновен за изтичането на съдържанието на телеграмите на посланик Дарък, в които той описва Доналд Тръмп като „неумел“ и „некомпетентен“.

Според разпространена от медиите информация, посланикът на Великобритания в САЩ е изпращал секретни дипломатически телеграми и информационни бележки, в които съобщава на своето правителства, че кариерата на американския лидер „може да приключи позорно“. Конфликтите в Белия дом са описани като „бой с ножове“, а администрацията на САЩ – като „нефункционираща по правилния начин“.

Пресслужбата на Белия дом разпространи впоследствие думата на Тръмп, който заяви, че британският посланик е служил зле на кралството. В резултат на разразилия се скандал Дарък е принуден да подаде оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!