Светлана Тихановская
На снимката: Светлана Тихановская

Външните министри на ЕС не успяха да се споразумеят за санкции срещу Беларус, съобщава „Дойче веле“. Отпорът е дошъл от Кипър, който е наложил вето върху опитите на националните лидери на ЕС да наложат санкции срещу около 40 белоруски чиновници, включително Александър Лукашенко.

Мерките се обмисляха в отговор на изборите, при които Лукашенко беше избран за шести мандат, и на твърдите мерки на правителството на Минск към протестиращи, които оспорват резултата.

Кипър, който има добри отношения с руското правителство, подкрепящо Лукашенко, е поискал санкциите да бъдат обвързани със санкции срещу Турция поради спора за сондажите за газ в Източното Средиземноморие.

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс осъди действията на Кипър в туит, като каза, че „изпраща грешен сигнал към беларусите, нашите общества и целия свят“.

Министрите откриха дебата след срещата с основния противник на Лукашенко Светлана Тихановская, която призова за смел отговор. В разговор с репортери след срещата с министрите тя призова Европа да намали всякаква финансова подкрепа за правителството на Беларус.

„Направихме много, за да се справим сами с тази ситуация, само със силата на беларуския народ, но сега разбирам, че се нуждаем от външна помощ“, каза тя, говорейки на английски.

Тихановская заяви, че разбира, че някои министри се колебаят, но че финансовата помощ ще „отиде само за насилие, за убиване на беларуски хора“. На срещата опозиционната лидерка е помолила европейските патньори да бъдат „по-смели“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук