Владислав Панев
На снимката: Владислав Панев

По-вероятно е воден режим в Бургас и Варна да не се наложи, но опасността не е отминала и ако се случи, вината за това ще е в човешкия фактор, а не в природните обстоятелства, заяви в интервю за „Дебати.бг“ съпредседателят на „Демократична България“ Владислав Панев. По думите му проблемите са се задълбочили особено след влизането в МОСВ на министър Нено Димов.

„Първо искам да кажа, че воден режим във варна и Бургас не е най-вероятният сценарий – има над 50% шанс това да не се случи. Въпреки това големият проблем в държавната власт последните години е, че се гледа на водните ресурси краткосрочно, вместо дългосрочно. По тази причина най-вероятно се отпускат за ВЕЦ-ове повече води от язовирите, отколкото всъщност е потреблението за граждани, напояване и промишлени цели и по тази причина, както и заради изсичането на горите, намаляването на обема на водите в някои язовири, особено В Североизточна и Централна България, е много по-голямо, отколкото при правилно управление на водните ресурси. От тази гледна точка за евентуален режим на водата по-скоро виновен би бил човешкият фактор, а не природата. В момента водата на яз. Камчия, който се използва за водоснабдяване на Бургас и Варна, е около 55 млн. куб. м., което е 25% от капацитета на язовира. При положение, че потреблението там е около 7 млн. метра на месец, това значи, че водата би стигнала за следващите 6 месеца, ако няма допълнителни попълнения. Така че проблемът не е за до края на годината, но трябва да имаме едно на ум и да знаем, че големите пропуски в управлението на водите не бива да се повтарят. Трябва повече експертност в този сектор“ – заяви Панев.

Той смята, че проблемът може да се разшири и върху язовири като Жребчево и Копринка, които може да се окажат „бомби със закъснител“. По думите на Владислав Панев първото прадназначение на язовирите е да осигуряват питейната вода за гражданите, след това идва иригацията, а работата на ВЕЦ е накрая на списъка с приоритетите. Когато нещата се преобърнат отзад напред, идват проблемите, категоричен бе експертът.

Цялото интервю с Владислав Панев очаквайте по-късно в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук