„Ще работя с всички парламентарни групи, съсловни организации и всички, които могат да помогнат за развитие на сектора на здравеопазването. Той няма цвят, той е кауза, зад която трябва да вървим. Имаше предложения и от ляво, и от дясно, които заслужават да се обсъдят. Подготвил съм план за действие, който обхваща всички въпроси в здравната система. Той е базиран на приоритетите на правителството, доразвил съм ги и затова не исках да дебатирам отделни въпроси днес за фирмите или контрола над лекарствата.

Дебатът днес беше и чисто политически, допринесе за нажежаване на напрежението в сектора, а моята цел е да го намаля, да създам баланс и спокойствие“ Това бяха първите думи на новоизбрания министър на здравеопазването Кирил Ананиев днес след гласуването в пленарна зала.

Една от първите  мерки ще е създаване на консултативен съвет, в който да влязат честни специалисти, достойни, с които да чертаем стратегията за развитие на системата. На второ място ще се свържа с научния потенциал в медицинските университети. Защо да не създам и съвет на министрите досега, които са били начело, за да обсъдим нещата и с тях? Ще се срещна със съсловието. Представях си, че в този аспект ще мине разговорът днес, не се случи, но независимо от това благодаря на всички за позицията, каза още Ананиев.

Дебатите за избора на нов здравен министър в зала ескалираха в оспорван дебат между управляващи и опозиция. Депутатите от ДПС и БСП критикуваха трагичното състояние на системата, но заявиха готовност за подкрепа, ако започне реална реформа. Кирил Ананиев даде знак, че си дава сметка за най-тежкия проблем на системата –монополът на здравната каса.

Кой какво каза в парламента и какво поискаха партиите ?

Даниела Дариткова, ГЕРБ : Лошо е да се прави политика от здравеопазването вместо политика за здравеопазване

В дебата тук някак потъна позитивното, че имаме 407 милона повече в касата – пари, които гарантират финансова стабилност на системата. Противопоставям се остро на всички, че средстватата за здравеопазване са разходи, те са инвестиция. Ангажимент на всички политически сили трябва да бъде наличието на здрава българска нация.

Вярвам, че сме намерили министър, който да следва политиката, която ГЕРБ е заложила. На първо място сега е изграждането на информациона система. Вярвам, че всички останали точки в нея ще бъдат реализирани, подчерта Дариткова, като обърна внимание:

В дебата днес имаше много, но нямаше елемент на покаяние. Да, всички политически сили са управлявали сектора в последните години и всички сме с вина. С търсенето на дългосрочна визия могат да се решат проблемите и затова ние ще подкрепим кандидатурата на Кирил Ананиев. 

Йордан Цонев, ДПС :  Виновни сме всички, не се противопоставихме на един никъде несъществуващ модел – пазар с планови елементи

Това е първата кандидатура за здравен министър с профил, който отговаря на вижданията на ДПС. От 2005 г. смятаме, че той трябва да е икономист, финансист с опит по здравните въроси. Но ще гласуваме против, защото системата се нуждае от консенсус и политическа воля за развитие, обяви Цонев.

Каза се, че ГЕРБ носи вина за тежкото състояние на този сектор, но ще бъда коректен – всички носим вина за тежкото състояние на този сектор, да, д-р Дариткова. Защото нямахме смелост да се противопоставим на един модел, който не съществува никъде по света – пазар с планови елементи, бе оценката на говорителя на ДПС в пленарна зала по темата здравеопазване.

В здравеопазването не може да има пълни пазарни механизми, трябва да има квазипазарни механизми, но изборът кой да ни управлява парите трябва да бъде на пазарен принцип. Най-добрият регулатор е конкуренцията и пазарът. Ако дозирано бъдат вкарани тези механизми, системата ще започне да се самооздравява.
Но новият министър получава един срамежливо записан текст – „поетапно демонополизиране на касата“, в програмата на управляващите. Освен това му отправяте заръка да стане контрольор в една система, която няма как да бъде контролирана. Разходите за лекарства вървят между 50 и 60 процента от общите и лишават българските лекари и пациенти от това, което им се полага, каза Йордан Цонев и допълни :

Думите „бяла мафия“ имат своите основания. Как се контролира система без реални контролни механизми – никак! Затова министрите се сменят през няколко месеца. Ще бъде жалко един блестящ специалист да бъде изгорен само, защото няма да му се даде политически лост за управление. Ние от ДПС сме готови за консултации за това как да изглежда системата.

Ако се пристъпи към реформа, ще поемем ангажимент да я защитаваме, а не критиките срещу нея. Не може да искате повече от една опозиция, това е подадена ръка, ангажира се ДПС.

Проф. Георги Михайлов, БСП : Да се обърне внимание на модела на финансиране

За съжаление е тягостно в такава атмосфера да приемаме най-тежкия пост – министър на здравеопазването. Честата смяна подсказва тежестта на проблема, но и липсата на визия. Кои са проблемите : липса на балансираност между болнична и доболнична помощ, наличието на мораториум за недопускане на нови медикаменти за 2018 г., още повече, че не повече от 25 млн. лв. са нужни за тях, уточни проф. Михайлов.

Приемането на такъв мораториум може да отприщи национално презрение, не позволявайте да се допуснат такива грешки, призова професорът.

Има нужда от внимание програмата за кръв и кръвни продукти, механизмът за акредитацията на болниците е остарял. За да се гарантира добро качество, ИАМО трябва да се разшири териториално в цялата страна. Има и два въпроса, които бодат очите на всички – модела на финансиране в системата и демонополизацията на НЗОК. Моля г-н Ананиев, да се обрънете към тях. Ако го направите, ще получите подкрепата ни за професионален дебат, заяви от името на социалистите Георги Михайлов.

Кирил Ананиев бе избран за министър на здравеопазването със 121 гласа, депутатите в залата бяха 206 . Срещу избора се обявиха от БСП и ДПС, заявиха, че биха подкрепили бъдещи действия на министъра, ако започне реална реформа за оздравяване на тежко болното здравеопазване.

Изборът бе предшестван от двучасов горещ дебат в пленарна зала. Кирил Ананиев е четвъртият министър на здравеопазването за тази година – след  д-р Петър Москов, служебния министър д-р Атанас Семерджиев и ген. Николай Петров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!