Бизнесмените Спас Русев и Кирил Домусчиев се конкурират да закупят най-голямата българска медийна група – „Нова броудкастинг груп“, собственост на шведската компания МТG, пише „Капитал“, като се позовава на свои източници. Консултант по сделката е лондонския клон на на Citi. Русев е потвърдил интереса си към сделката, но е отказал да разкрие партньорите си. Сигурното е обаче, че той не участва в преговорите през БТК, където е най-големият акционер. Кирил Домусчиев не е открит за коментар.

Интересът на български играчи лъм „Нова телевизия“ е очакван, след провала на сделката между MTG и чеха Петр Келнер, който миналата година купи българския бизнес на „Теленор“. Неговият инвестиционен фонд PPF Group се беше договорил през февруари 2018 да плати 185 млн. евро за „Нова броудкастинг груп“, която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 от 100 млн. евро. В понеделник собственикът на българската медийна група – шведската компания MTG, обяви, че прекратява споразумението за продажба с чешкия фонд заради действията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

През лятото на 2018,  българската антимонополна комисия спря продажбата, като се позова на опасения, че големия брой медии, обект на сделката ще дадат значително пазарно предимство на новия собственик. В момента тече обжалване на решението й в съда, а първото заседание е насрочено за май тази година. Проточването на делото пък направи сделката невъзможна – дори и MTG да спечели делото, отлагането във времето, обезсмисля офертата на Келнер. Странното решение, с което КЗК спря сделката, може да се тълкува като един вид сигнал, че купувачът на НТВ трябва да има одобрението на властта. А това означава местен играч или в най-лошия случай – местен партньор, който да има контрол върху съдържанието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!